Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

"Tänk om jag bajsar på mig under förlossningen?!"

Att bajsa på sig under förlossningen är något som många gravida fasar för. Men hur vanligt är det? Och går det att undvika?

”Tänk om jag bajsar på mig när jag föder?”
”Tänk om jag bajsar på mig när jag föder?” Foto: Shutterstock

”Bajsa på sig under förlossningen – är det sant, kan man göra det? Det känns som en riktig skräckis för mig.”

Föräldraforumen på nätet är fyllda av bajsskräck inför förlossningen. Att bajsa på sig inför sin partner och barnmorskorna kan verka pinsamt. Det finns till och med blivande mammor som är så rädda för att bajsa på sig att de inte kan njuta av graviditeten.

– När kvinnan tycker att det är skämmigt säger jag bara att det tillhör födandet, och att barnmorskor är vana vid att det kommer avföring. Jag poängterar för kvinnan att hon inte kan styra över de krystimpulser som kommer när det är dags för barnet att födas, säger Bodil Carlberg, vårdchef på Danderyds sjukhus.

Barnets huvud skjuter bajset framför sig

Förlossningskanalen och tarmen ligger bredvid varandra. Barnets huvud är stort och vill ha plats. Om man har avföring i tarmen skjuter barnets huvud det framför sig och avföringen kommer ut före barnet. Det är inget kvinnan kan styra över.

– När kvinnan väl är så långt in i förlossningen att hon ska föda har hon annat att tänka på och ska koncentrera sig på att krysta. Efteråt är det bara barnet som gäller, säger Bodil Carlberg.

Lavemang, som var vanligt förr i tiden, ges sällan numera.

– Barnmorskorna tycker det är bättre att det kommer en rejäl ”korv” än att det rinner hela tiden som det gör när man har tagit lavemang. Men det finns kvinnor som antingen har mycket hård mage eller av andra skäl vill ha lavemang, och då tillgodoser vi det, säger Bodil Carlberg.

I regel behöver kvinnan tömma tarmen någon gång

Lena Hultsberg är specialistbarnmorska vid Auroramottagningen på Danderyds sjukhus:

– Vi barnmorskor har full förståelse för att man kan oroa sig för att det kommer lite avföring under förlossningen, men under förlossningsarbetet kan man inte ha full kontroll över kroppens funktioner. I regel känner kvinnan att hon behöver tömma tarmen någon gång under förlossningen, men det behöver inte ske under själva krystningen. Detta är helt normalt och ingenting som personalen tänker eller reagerar på.

– Min erfarenhet är att det under förlossningen blir sekundärt och ingenting man fokuserar på. Om kvinnan känner att det trycker på mycket nedåt får hon sitta i fred på toaletten; vi gör ju allt för att respektera integriteten. Jag minns en kvinna som hade panisk skräck för att det skulle komma avföring under förlossningen. Hon var så rädd att hon hade svårt att glädja sig åt graviditeten. Hon gick på samtal på Auroramottagningen inför förlossningen. Hur det blev? Jo, förlossningen startade med diarré hemma, sedan kom inget mer under hela förlossningen. Efteråt var hon ledsen för att oron hade hindrat henne från att njuta av graviditeten, men glad över att det gick så bra ändå.

Kvinnan släpper kontrollen och det är bra

Gun Hermann-Johansson är barnmorska och verksamhetschef på Mama Mia i Stockholm:

– Förr i tiden var lavemang själva inträdesbiljetten till förlossningen för alla med värkar. Idag ser det lite annorlunda ut och varierar från klinik till klinik. Om man ger lavemang är det ett mindre vattenlavemang. Är man orolig för att bajsa på sig kan man be om ett lavemang, men det är inte ovanligt att man åker in till förlossningen med diarré eller lös avföring, och då är tarmen redan tömd.

– I utdrivningsskedet har man som födande fullt fokus på att krysta och få ut bebisen; man kan helt enkelt inte låta bli att trycka på. I det skedet är man väldigt inåtvänd och fokuserad, och då struntar man totalt i om det kommer lite avföring. Kvinnan släpper helt kontrollen och det är bra, det är en helt naturlig del i krystarbetet.

Artikeln publicerades i Vi Förälrar januari 2016.