Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smärtlindring vid förlossning – fördelar och nackdelar

Epidural, tens, akupunktur och sterila kvaddlar är några sätt att få smärtlindring vid vaginala förlossningar. Vi listar fördelar och nackdelar med åtta vanliga smärtlindringsmetoder. 

Vilka för- och nackdelar finns det med smärtlindring vid en vaginal förlossning? Vi listar de åtta vanligaste metoderna. Foto: Shutterstock.
Vilka för- och nackdelar finns det med smärtlindring vid en vaginal förlossning? Vi listar de åtta vanligaste metoderna. Foto: Shutterstock.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Vilken smärtlindring är bäst vid förlossning?

I den här artikeln listar vi fördelar och nackdelar med:

1. Smärtstillande tabletter
2.
Tens
3.
Sterila kvaddlar
4.
Akupunktur
5.
Lustgas
6.
Ryggbedövning (epidural och spinal)
7.
Lokalbedövning (infiltration)
8.
Pudendusblockad

Förlossningssmärta upplevs olika (läs mer om det här). Det sägs att en del inte upplever någon smärta alls, men det är ovanligt. Vanligare är att ha ont när man föder barn, ibland mycket ont – men man behöver inte ha hur ont som helst.

Barnmorskan och författaren Gudrun Abascal hjälper oss att gå igenom fördelar och nackdelar med de åtta vanligaste smärtlindringsmetoderna (se statistik längre ner) som används vid vaginala förlossningar. 

Läs också: Föda med kejsarsnitt – sant & falskt

1. Smärtstillande tabletter

Tabletter med paracetamol, till ­exempel Alvedon och Panodil, har en generellt smärtlindrande effekt. Det är viktigt att följa doserings­anvisningen på förpackningen. 

När kan man använda smärtstillande tabletter som smärtlindring? Smärtstillande tabletter används oftast under latens­fasen, innan det aktiva förlossningsarbetet har kommit igång, och vid eftervärkar när barnet är fött.

Fördelar med smärtstillande tabletter: Man har inte sett negativa effekter på barnet vid normal dosering. Kan ha god effekt om kvinnan har ont av sammandragningarna eller behöver vila eller slappna av.

Nackdelar med smärtstillande tabletter: Inga kända om doseringsanvisningen följs.

Läs också: Alvedon, Ipren och andra smärtstillande tabletter – är det okej under graviditeten?

2. Tens som smärtlindring vid förlossning

Tens är en apparat med gummi eller plastplattor kopplade till en bärbar, batteridriven generator. Plattorna fästs oftast på kvinnans ländrygg, ibland också i hennes ljumskar. Via plattorna får kvinnan med jämna mellanrum elektroniska impulser, som vibrationer. Kvinnan kan själv ställa in lagom styrka på impulserna. För att frisättningen av endorfiner, ”kroppens eget morfin”, ska komma igång bör vibrationerna vara så starka att det nästan gör ont. Tens-apparater kan hyras på barnmorskemottagningar och i sjukvårdsbutiker. Det är bra att skaffa en i god tid före förlossningen så att man hinner träna och lära sig hur den fungerar. 

När kan man använda tens som smärtlindring? Tens kan användas under hela öppningsskedet.

Fördelar med tens: Inga negativa effekter på barnet.

Nackdelar med tens: Varierande effekt. Kan vara svårt att använda när övervakning av bebisen sker med CTG via skalpelektrod.

3. Sterila kvaddlar 

Sterila kvaddlar innebär att barnmorskan sprutar in små mängder sterilt vatten på kvinnans rygg eller längs med hennes blygdben. Injektionen gör att kvinnan under 15–30 sekunder känner en brännande, skärande smärta, vilket kan lindra förlossningssmärtan (man tror det beror på att produktionen av kroppseget morfin ökar). Forskning har visat injektionssmärtan kan minska om kvaddlarna läggs djupare ner i vävnaden i stället för precis under huden. 

När kan man använda sterila kvaddlar som smärtlindring? Sterila kvaddlar kan användas under hela öppningsskedet. 

Fördelar med sterila kvaddlar: Inga negativa effekter på barnet.

Nackdelar med sterila kvaddlar: Varierande effekt. En del, som har fått kvaddlarna lagda precis under huden, tycker att det gör så ont att det inte är värt det.

Läs också: Hur ont gör det att föda vaginalt? Vi har svaret!

4. Akupunktur som smärtlindring vid förlossning

Anses kunna öka avslappningen, mildra smärtupplevelsen, minska illamående och påverka värkarbetet, allt beroende på vilka akupunkturpunkter som stimuleras. Smärtan kan också mildras lokalt genom att barnmorskan sätter nålar där det gör ont. Vid utdrivningsskedet kan nålarna mildra smärtan i mellangården och trycket mot ändtarmen. De anses också göra det lättare för moderkakan att lossna och mildra eftervärkar. 

När kan man använda akupunktur som smärtlindring? Akupunktur kan användas under hela förlossningen.

Fördelar med akupunktur: Inga negativa effekter på barnet.

Nackdelar med akupunktur: Varierande effekt.

5. Lustgas 

Lustgas är en blandning av dikväveoxid och syre. Kvinnan andas in gasen med öppen mun i en narkosmask. Effekten kommer mellan 30 och 45 sekunder efter att hon har andats in gasen. 

När kan man använda lustgas som smärtlindring? Lustgas används framför allt under öppningsskedets aktiva fas. 

Fördelar med lustgas: Kvinnan behöver inte ligga ner och hon kan själv kontrollera användandet. Många tycker att lustgasen hjälper till att hantera smärtan. 

Nackdelar med lustgas: Det kan vara svårt att lära sig tekniken och andas i rätt ögonblick. Man kan bli torr i munnen och få stickningar kring munnen, men det är inte farligt. En del får minnesluckor eller blir dåsiga, yra och illamående.

Läs också: Så skriver du ett förlossningsbrev – ladda ner vår mall!

6. Ryggbedövning (epidural och spinal*) 

*Spinal är samma typ av smärtlindring som epidural och används oftast vid kejsarsnitt.

Epidural, eller ryggbedövning som den också kallas, är den metod som lindrar smärta mest effektivt. Den blockerar smärtimpulsernas väg till hjärnan – hjärnan får helt enkelt inte veta att det gör ont. Epiduralen, som vanligen består av ett lokalbedövande och ett smärtstillande medel, läggs av en narkosläkare, oftast när kvinnan ligger i sidoläge. Huden tvättas med sprit, en lokal­bedövning läggs och via en kanyl förs en tunn plastslang in mellan två ryggkotor i midjehöjd. Medlet sprutas in i slangen. Ibland kopplas det in en pump så att medlet kan ­fyllas på kontinuerligt. Epidural blockerar smärtimpulsernas väg till hjärnan – den får helt enkelt inte veta att det gör ont. Effekten kommer oftast efter 15–20 minuter. När en epidural är lagd kontrolleras kvinnan och barnet med CTG. 

När kan man använda epidural som smärtlindring? Förlossningen bör ha ­kommit igång ordentligt innan epidural används. Däremot undviks ofta epidural under utdrivningsskedet – dels för att det är tekniskt svårt att lägga epidural på en kvinna som krystar, dels för att effekten kanske inte hinner uppnås om kvinnan har börjat krysta. 

Fördelar med epidural: När epidural fungerar som bäst får kvinnan den smärtlindring hon vill ha samtidigt som hon fortfarande kan uppleva värkarna och ha kvar känslan av att hon föder.

Nackdelar med epidural: Värkarna kan bli ­svagare, förlossningen kan ta längre tid och det kan bli svårare att krysta. Det kan bli nödvändigt med värkstimulerande medel via dropp. Hos förstföderskor kan risken för sugklocka öka. Kvinnan kan få lite feber. Kan vara svårt att kissa, tänk gärna på att tömma blåsan då och då. Ibland fungerar inte metoden.

Mer än hälften får epidural vid förlossningen

Lustgas: 87,7 (omföderskor 77,2)

Epidural: 56,2 (omföderskor 23,3)

Infiltration: 15,2 (omföderskor 7,4)

Bad: 13,4 (omföderskor 5,2)

Pudendusblockad: 13,2 (omföderskor 5,7)

Tens: 7,6 (omföderskor 3,6)

Akupunktur: 4,9 (omföderskor 2,1)

Sterila kvaddlar: 4,9 (omföderskor 2,2)

Paracervikalblockad: 0,8 (omföderskor 0,7)

Källa: Socialstyrelsen.

Uppgifter om ca 3 000 födslar från Region Skåne saknas i statistiken.

7. Lokalbedövning (infiltration) 

Kvinnan får en spruta med lokal­bedövningsmedel i slidan och/eller mellangården.

När kan man använda lokalbedövning som smärtlindring? Oftast när barnet är fött och kvinnan ska sys eller undersökas för att kontrollera eventuella bristningar, men kan också användas innan barnet har fötts fram för att minska smärta (framför allt i mellan­gården) vid framfödandet.

Fördelar med lokalbedövning: Smärta vid ­undersökning efter ­förlossningen, eller vid
framfödandet, minskar.

Nackdelar med lokalbedövning: Smärtlindringen brukar inte vara tillräcklig.

8. Pudendusblockad som smärtlindring vid förlossning

Pudendusblockad, eller bäckenbottenbedövning som det också kallas, lindrar smärta i bäckenbotten och mellangården när barnet är på väg ut, eller om kvinnan behöver sys. Kvinnan sitter eller ligger med lätt böjda ben. Bedövningen läggs med en tunn nål på två ställen i slid­väggen. Effekten stannar kvar i ­mellan en och två timmar. 

När kan man använda pudendusblockad som smärtlindring? Om kvinnan vill ha bedövning i samband med att barnet är på väg att födas fram, om barnet är fött och kvinnan behöver sys eller om kvinnan tycker det känna smärtsamt att, efter att barnet är fött, bli undersökt för att kontrollera eventuella bristningar.

Fördelar med pudendusblockad: Bra om kvinnan ska sys eller bli förlöst med tång eller sugklocka. Kan också vara bra för den som är rädd för att krysta.

Nackdelar med pudendusblockad: Krystskedet kan förlängas eftersom kvinnan kan ha svårt att känna sina krystreflexer.