Ta bort lustgasen väcker känslor

Förslaget från Gävleborgs landsting att ta bort lustgasen från förlossningen väckte ramaskri och nu har en egen Facebook-grupp startats om frågan.

Lustgas är medlet mot smärta som man vetat om sedan 1700-talet. Men ny forskning visar att gasen kan skada vid långvarig inandning. Människor med B-vitaminbrist kan få neurologiska skador visar nya tester, och tester på djur har till och med visat på fosterskador. Lustgas är också ett av sjukhusens största orsak till koldioxidutsläpp och bidrar till växthuseffekten.

I våras gick Gävleborgs landsting ut med informationen att de kan sluta med lustgas och istället få kvinnor som ska föda att använda annan smärtlindring. De vill fasa ut lustgasen till 2014, då de hoppas på att andra metoder har tagit över helt.
Frågan har väckt känslor och diskussionen har tagit fart i sociala medier. På Vi Föräldrars Facebook kommenterades det livligt när vi gick ut med nyheten om att lustgasen kan tas bort. Här är några av reaktionerna:

Sabrin: ”Allvarligt?! Utan den hade jag dött av smärta! Ska man pumpas med sprutor istället hade dom tänkt?”

Jessica: ” Hade det varit män som varit gravida hade ALLA som velat fått kejsarsnitt!”

Therèse: ”Inte gravid, men jag tror att de komplicerade, utdragna förlossningarna kommer öka. Kvinnor som skulle klarat sig till största delen på lustgas kommer tvingas ta tex epidural, med risk för värksvaghet istället.”

Karolina: ” Risken finns ju att folk söker sig till förlossningar som faktiskt har det, jag hade lätt gjort det även om det blir krångligare med journaler och sånt. Att ta bort lustgasen vore inget annat än korkat!”

Matilda:” … Anledningen att man tar bort lustgasen är att den är en STOR miljöbov. Personalen på förlossningen har en bevisad ökad risk för ms, samt en ökad risk för att deras egna foster dör i magen. Det finns så många andra smärtlindringsmetoder att välja (om man nu vill ha smärtlindring) eller profylax så nog klarar vi oss.”

Sofia: ”Ett riktigt i-landsproblem.”

Nu har en egen Facebook-grupp startats vars syfte är att protestera mot att lustgasen kan tas bort i förlossningsvården. På bara några få månader har de fått 25 000 gillare där de flesta höjer rösten för att få lustgasen att vara kvar.