Kan bebisen få kondylom?


Kan bebisen få kondylom?

Fråga:

Jag är gravid i vecka 36 och har till min stora fasa upptäckt att jag  fått ett antal kondylomvårtor runt slidmynningen, klitoris och mellangården. Min sambo har brottats med kondylom och olika behandlingar i flera år utan att bli av med besvären, så det var i och för sig ingen överraskning.

Det jag oroar mig för nu är eventuella komplikationer vid förlossningen och att barnet ska smittas.

Kan barnet få vårtor i till exempel ansiktet eller på andra synliga delar på  kroppen? Har läst att barnet kan få vårtor på luftrören eller på stämbanden.

Kan det ge upphov till problem eller skada? Kommer jag att få göra kejsarsnitt?

Anna

Gynekolog Maria Sennström svarar:

Kondylomviruset kan ibland aktiveras under graviditeten så att man får kondylomvårtor igen.

Det absolut viktigaste är att man inte för­söker behandla dem med några starka mediciner undergraviditeten, det kan vara skadligt.

Kondylom är ofarligt trots att det ger obehag med klåda och ibland sveda. Det är inte ovanligt att vårtorna läker bort av sig själva så småningom.

Det är inte farligt för barnet att mamman har kondylom. Det finns beskrivet att barn fått kondylom på stämbanden men man kan inte säkert säga hur den smittan har spridits.

Det brukar inte finnas någon anledning att göra kejsarsnitt på grund av kondylom i underlivet. Dock är det viktigt att kontakta mvc-läkaren så att man kan undersöka och se hur det ser ut inför förlossningen. Det brukar inte innebära några problem att föda på vanlig sätt, men det är viktigt att inte behöva känna sig orolig när det är dags att föda barn.