Kan jag föda normalt nästa gång?

Fråga:

Jag är gravid i vecka 31. Jag har diskbråck och ischias. Jag har sedan tidigare ett barn, som är ett år och som föddes med kejsarsnitt. Mina frågor är: är det farligt att föda normal väg denna gång på grund av diskbråck och ischias? Och kan jag föda normal väg, trots att jag gjort kejsarsnitt förut?

Undrande

Svar:

Att vänta barn samtidigt som man har diskbråck med ischiassmärtor kan vara besvärligt. Ryggbesvären kan bli värre under graviditeten. Det är viktigt att inför förlossningen veta hur diskbråcket sitter och hur det påverkar nervrötterna. Det är därför klokt att kontakta mödravårdens läkare eller specialistmödravården vid den klinik där man tänker föda.
    Att ha genomgått en kejsarsnittsförlossning innebär inte att man måste föda med kejsarsnitt nästkommande graviditeter. Det är mycket ovanligt att livmodern är så försvagad att det kan komplicera förlossningen med en bristning i det gamla ärret. Självklart måste man göra ett akutkejsarsnitt om livmodern brister, men det är mycket ovanligt. En planering där man övervakar förlossningen så att den inte blir för långdragen och jobbig för mor och barn brukar minimera risken för att en vaginal förlossning kompliceras av kejsarsnitt. Därför brukar man inte avråda från vaginal förlossning efter en kejsarsnittsoperation om det inte finns andra kom- plicerande faktorer.
    Som du förstår behöver du komma för rådgivning och planering till en förlossningsklinik och/ eller till specialistmödravård för läkarbedömning vad gäller både ryggbesvären och ditt tidigare kejsarsnitt.

Maria Sennström, överläkare i obstetrik och gynekologi vid Karolins- ka universitetssjukhuset Solna.