Igångsättning – 5 sätt att starta förlossningen

Det finns flera sätt att starta en förlossning om det är läge för igångsättning. Inte sällan blir det en kombination av metoder.

Igångsättning – vanliga metoder:

”Utmognadshormon”

Metoden innebär att man får hormontabletter eller ett vaginalinlägg med olika hormoner. Vanligast är prostaglandin, ett utmognadshormon som gör att livmoderhalsen mjuknar, tunnar ut sig och vidgar sig, men ibland gör det också att värkarna startar. Metoden används om livmoderhalsen är omogen.

Ballongmetoden

En slang, kateter, förs in genom livmoderhalsen och upp i livmodern. Längst upp på katetern finns en ballong som fylls med koksaltlösning. Den fyllda ballongen trycker mot livmodermunnen och får då igång ­kroppens förlossningshormoner. När värkarna börjar öppnar sig livmoder­munnen, katetern ramlar ut och man tar hål på fosterhinnorna för ett effektivare värkarbete.

Ta hål på fosterhinnorna

Syftet är att starta förlossningen eller att påskynda förloppet. Livmoderhalsen ska vara något så när mogen och livmodermunnen ska ha börjat öppna sig. När man tar hål på fosterhinnorna går vattnet och bebisens huvud trycker direkt mot vävnaderna i livmoderhalsen när fosterhinnorna inte längre fungerar som ”stötdämpare”. När bebisens kropp kommer i direkt kontakt med livmoderns insida påverkar det sannolikt att kroppens eget oxytocin och andra hormoner frisätts. Värkarbetet blir intensivare och smärtsammare.

Värkstimulerande hormondropp

Ett värkstimulerande hormondropp, oxytocin, ges via en nål i armen. Man kan reagera olika på hormonet, och det kan vara svårt att få till rätt dosering. För vissa sätter värkarna igång direkt, för andra händer inget. Droppet ges om livmoderhalsen är mogen.

Hinnsvepning

Barnmorskan lossar, med sina fingrar, hinnsäcken som barnet ligger i från livmoderväggens nedre del. Kan göra att förlossningshormonerna kommer igång. Det finns studier som visar att hinnsvepning 1–2 gånger i veckan från vecka 38 minskar risken att gå över tiden, och att kvinnan i snitt föder tre dagar tidigare.

LÄS OCKSÅ: Igångsättning – så funkar det

Här hittar du fler artiklar om:


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren