Hypnobirthing – så funkar det

Hon är Sveriges första certifierade ”hypnobirthingterapeut” och enligt henne har den nya tekniken flera vinster: Partnern får en tydlig roll som coach och mamman får ytterligare ett redskap att hantera smärta och rädsla.

Hypnobirthing – så här fungerar det

Rebecca Schweder är utbildad hypnoterapeut och har gått en vidareutbildning i hypnoterapi för amerikanskan Mary Mongan, grundaren av metoden som går ut på att att minska kvinnors rädsla under förlossningen. Genom hypnosträning kan kvinnor föda barn utan smärta.

Rebecca Schweder är Sveriges första certifierade hypnobirthingterapeut
– När man är rädd händer det saker i kroppen, säger Rebecca Schweder. ”Rädslohormonet” katekolamin utsöndras när vi känner psykisk stress. I vanliga fall kan en rädd människa välja mellan att fly eller fäkta, men inte en kvinna som ska föda barn. Babyn ska ju ut ur hennes kropp. Om ”rädslohormonerna” stannar kvar i kroppen blir den stel, vilket försvårar födsloprocessen.

När det är några månader kvar till beräknad förlossning startar kursen i hypnoterapi. Under fyra tretimmarspass får paren utbildning. Ibland träffas man i grupp, ibland parvis och vid behov kan en mamma få ett enskilt möte.

– I början handlar det om att träna samarbete och avslappning. Pappan ska utbildas till hypno-coach och kunna försätta den blivande mamman i en lättare trance. Han får en manual med information att träna på hemma.

När en födande kvinna är avslappnad skapas en trygg miljö för både bebis och mamma. Pappan får en tydlig roll och paret lär sig andningsövningar, massage och att stärka förtroendet för varandra.

– Ju mer mamman låter sig styras av pappans röst, desto bättre fungerar suggestionerna. Om paret har förtroendebrister i sitt förhållande kan dessa repareras innan det är dags för förlossning. När mamman litar på sin partner för att han fått hennes förtroende börjar hypnosen fungera bättre.

Väntan på förlossningen kan vara lång och nervös, därför får pappan lära sig något som kallas tidsförvrängning. När han försatt mamman i hypnos ska han med jämna mellanrum tala om för henne att hon kommer att uppleva varje tjugominutersperiod som fem minuter.

– Men för att klara just det här momentet krävs mycket träning, säger Rebecca Schweder.

Läs mer: Träna hypnoterapi hemma

I början av kursen görs ett test för att se om pappan klarar att försätta kvinnan i hypnos. Pappan förklarar med lugn röst att hon ska föreställa sig att han knyter en heliumballong vid hennes handled. Han talar om att ballongen lyfter och att han knyter ytterligare en ballong runt hennes arm. Om det fungerar ska det nu börja rycka i mammans hand.

– Det här blir en bekräftelse på att pappan faktiskt funkar som hypnoterapeut och att mamman är mottaglig för suggestioner.

Artikeln publicerades 2012.