”Hur slipper jag bli sydd efter förlossningen?”

Fråga:

Jag väntar mitt andra barn och känner stor glädje inför det men är lite orolig för smärtan vid förlossningen, framför allt att behöva sy efteråt om jag spruckit, vilket jag gjorde med mitt första barn, och att sy gjorde så ont! Tror jag fick någon kylspray som sved som ”tusen eldar” och fick nästan panik. Jag vill inte att det ska kännas så hemskt denna gång. Kan man få använda lustgas medan de syr? Eller finns något annat alternativ? Har pratat med min barnmorska om detta men får inga bra svar.

/Sy efter förlossningen

Svar:

Tyvärr är det nog inte ovanligt att kvinnor minns smärtan i samband med suturering av en bristning som outhärdlig. ”Bedövningsspray” ger ofta inte tillräcklig bedövning för att sy ihop ett sår i underlivet. Självklart kan man använda lustgas som komplement till bedövningen för att minska smärtan.

Lokalbedövning i såret är också något man kan använda. Man kan även lägga en så kallad bäcken­bottenbedövning när man ska sy en bristning i underlivet. Så visst finns det metoder för att minska ­smärtan.

Ta upp detta med barnmorskan på mödravårdscentralen igen. Hon borde kunna berätta mer för dig om alternativa bedövningar till bedövningsspray.

/Maria Sennström, överläkare i obstetrik och gynekologi vid Karolinska universitetssjukhuset Solna.