Vad händer under förlossningen? Hur känns värkar? Vad händer under öppningsskedet, utdrivningsskedet och efterbördsskedet – och hur lång tid tar det att föda barn? Barnmorskan Gudrun Abascal berättar, läs vår guide!

Innehåll:

  1. Öppningsskedet – latensfasen
  2. Öppningsskedet – den aktiva fasen
  3. Utdrivningsskedet
  4. Efterbördsskedet

Förlossningens tre skeden kallas öppningsskedet, utdrivningsskedet och efterbördsskedet.

ÖPPNINGSSKEDET

Öppningsskedet delas in i två faser: latensfasen och den aktiva fasen.

Läs också: Vad är det som gör att barnet vill komma ut?

Latensfasen

Under latensfasen har värkarbetet startat.

Vad händer med kvinnans kropp under latensfasen?
Värkarna gör att livmoderhalsen successivt kortas av, blir helt utplånad och ett med livmodermunnen, den öppning som barnets så småningom ska komma ut genom. Under latensfasen öppnas livmodermunnen 3–4 centimeter.

Vad händer med barnet under latensfasen?
Barnet ställer in sig, oftast med huvudet, i bäckeningången. Hakan böjs mot bröstet så att huvudets omfång blir så litet som möjligt.

Hur lång tid tar latensfasen?
Latensfasen pågår normalt i mellan 16 och 20 timmar – men en del kvinnor märker inte av den.

Hur känns latensfasen?
Värkarna är sällan särskilt smärtsamma, långvariga, täta eller intensiva. De kan påminna om menssmärtor och brukar kännas mest i ryggen och i ljumskarna. Ofta är det 5–20 minuter mellan dem. Många kvinnor får känslan av att stå inför något oerhört. De kan få behov av att sluta sig inom sig själva. Många vill ha partnern eller någon annan de litar på i närheten.

Bra att veta om latensfasen: Att redan nu börja klocka värkarna och föra statistik kan vara stressande. Det bästa är att försöka vila mellan värkarna. För att förlossningen inte ska upplevas som alltför lång kanske man till och med kan försöka ignorera smärtan och fokusera på något som man mår bra av. Om man undrar något kan man ringa förlossningsavdelningen och prata med en barnmorska.

Läs också: Hur vet man att det är förvärkar?

Den aktiva fasen

Den aktiva fasen (eller ”det etablerade förlossningsarbetet”) har inletts när två av följande saker har skett:

  • Att vattnet har gått spontant
  • Att kvinnan har minst 2–3 spontana, smärtsamma och regelbundna värkar under tio minuter
  • Att livmoderhalsen är öppen 4 centimeter eller utplånad och öppen mer än 1 centimeter.

För att kvinnan ska anses vara i den aktiva fasen bör dessutom livmoderhalsen bli tunnare, och/eller livmodermunnen öppna sig, och/eller fostret tränga ner i bäckeningången, och/eller värkarna bli tätare och starkare under de närmaste två timmarna.

Vad händer med kvinnans kropp under den aktiva fasen?
Värkarna blir längre, mer intensiva och smärtsamma samt kommer tätare. Det hjälper livmodern att öppna sig från 3–4 centimeter till 10 (då livmodermunnen är fullvidgad och barnet kan födas fram).

Vad händer med barnet under den aktiva fasen?
Barnets huvud passerar ner genom bäckeningången, förbi spinaeknölarna (två utskott på bäckenet) och ner mot bäckenbotten samtidigt som det roterar ett kvarts varv. När det har trängt ner mot bäckenbotten är livmodermunnen fullt vidgad.

Hur lång tid tar den aktiva fasen?
För förstföderskor kan den aktiva fasen pågå i omkring 12 timmar, för omföderskor i omkring 5 timmar. Man brukar säga att livmodermunnen öppnar sig mellan en halv och en centimeter i timmen.

Hur känns den aktiva fasen?
Om man generaliserar brukar värkarna börja svagt, sedan tillta och så småningom nå en topp för att därefter avta och försvinna. Hur det upplevs är individuellt, men när livmodermunnen är öppen 4–5 centimeter är det få som inte känner smärta. Smärtan ökar i takt med att värkarbetet blir mer intensivt och brukar vara som starkast när livmodermunnen är öppen 8–10 centimeter. De flesta får andhämtningspauser mellan värkarna. Psykiskt kan kvinnan i den här fasen känna sig mer utlämnad, känslig och mottaglig för omgivningens reaktioner.

Bra att veta om den aktiva fasen:
Nu åker många in till sjukhuset. Man brukar säga att förlossningsarbetet underlättas om kvinnan rör på sig i upprätt position. Hon kan till exempel gå, rulla med höfterna, och kanske variera mellan att stå, sitta på huk, sitta på knä – och vila korta stunder. Det viktiga är att göra det som känns bra i stunden.

Stöd och uppmuntran är ofta mycket viktigt. För en del kan det vara betydelsefullt att få påminnelser om att smärtan inte är farlig och att allt är normalt. Barnmorskan kan hjälpa till med smärtlindring. Det är bra att redan i förväg ha tagit reda på något om de olika metoderna.

Läs också: Smärtlindring – fördelar och nackdelar

Värkarna kan avta i styrka

Under övergången mellan öppningsskedet och utdrivningsskedet kan värkarna under en period avta i styrka, täthet och längd. Många kvinnor upplever det som besvärligt. Man kanske tycker att det inte händer något, tappar modet, vill ge upp, gå hem …

För förstföderskor kan denna fas pågå ett par timmar, för omföderskor brukar den vara kortare. Ibland underlättar det om man kan se det som kroppens sätt att stanna upp och ta några djupa andetag innan den tar itu med nästa stora uppgift: Att föda fram barnet.


UTDRIVNINGSSKEDET

Det är under utdrivningsskedet som barnet föds. Förlossningen når nu sin kulmen.

Utdrivningsskedet delas in i en nedträngningsfas (den ”passiva fasen”) och en krystfas (den ”aktiva fasen”). Nedträngningsfasen pågår från det att livmodermunnen är fullt vidgad till dess att barnets huvud står mot bäckenbotten. Därefter tar krystfasen vid, när barnets huvud skymtar i slidmynningen.

Vad händer med kvinnans kropp i utdrivningsskedet?
Mot slutet av nedträngningsfasen kan kvinnan ibland småkrysta ”passivt”, liksom hjälpa till genom att reflexmässigt ge efter för trycket. Under den aktiva fasen blir det större kraft i krystningarna. Mellan krystvärkarna får kvinnan oftast andhämtningspauser, och vävnaderna tänjs hela tiden ut så att barnet ska kunna födas fram.

Vad händer med barnet i utdrivningsskedet?
Barnets huvud ställer sig mot kvinnans bäckenbotten. Kvinnans krystningar tvingar barnets nacke att rotera under blygdbenet, och huvudet böjs bakåt. Så småningom föds lite av barnets huvud fram. När kvinnan vilar mellan krystvärkarna åker barnets huvud tillbaka något, vid nästa krystvärk kommer det ut ännu en bit. Detta brukar vara det mest ansträngande skedet för barnet.

Hur lång tid tar utdrivningsskedet?
För förstföderskor kan det ta 1 timme från det att barnets huvud står mot bäckenbotten tills det är fött. För omföderskor kan det gå snabbare.

Hur känns utdrivningsskedet?
Värkarnas karaktär brukar förändras påtagligt. Många tycker att det blir lättare nu, andra att det blir svårare. Kvinnan kan känna en kraftig trycksmärta över ändtarm, klitoris, urinrör och mellangård. En del får en känsla av att det som sker är ett omöjligt uppdrag, som att föda fram en fotboll. Andra liknar det vid att vara bajsnödig och känner ingen egentlig smärta, snarare ett slags kraft. Kraften skapar rädsla hos en del, befrielse hos andra. Det är inte ovanligt att kvinnor upplever den som en urkraft, men en del känner att de knappt orkar längre. Under den aktiva fasen kan det kännas omöjligt att låta bli att krysta. Det är som om kroppen tvingar fram krystningarna. Många kvinnor vill vara ifred. De kanske inte vill bli störda, men behöver ofta mycket stöd.

Bra att veta om utdrivningsskedet:
Många kvinnor vill vara i upprätt position, till exempel sitta på huk, på knä eller luta sig över förlossningssängens uppfällda huvudända. Andra föredrar att ligga ner, på sidan eller på rygg. Är man i upprätt position kan utdrivningsskedet bli mer kraftfullt, och barnmorskan kan be kvinnan att skydda vävnaderna genom att inte krysta okontrollerat. Det bästa är ofta om kvinnan krystar i sin egen takt, då hinner vävnaderna tänjas ut och risken för onödigt stora bristningar minskar. Om kvinnan är så bedövad att hon inte känner vad som händer i kroppen kanske barnmorskan måste säga till när det är dags att krysta.

Läs också: Hur ont gör det att föda barn?

Barnet kommer!

När barnets huvud är framfött kommer ofta en värkpaus. Så kommer nästa värk, och det kan vara tillräckligt: barnets huvud roterar ett kvarts varv så att axlarna kan komma ut – och barnet är fött!

För kvinnan brukar det vara en enorm lättnad: ”Jag klarade det!” Ofta behöver hon pusta ut och samla sig innan hon kan möta sitt barn. För en del krävs det bara några sekunder, andra behöver längre tid.


EFTERBÖRDSSKEDET

Barnet är fött – men än är förlossningen inte över, moderkakan ska komma ut också.

Barnet är fött. Det ligger kanske där på sin mammas mage, men förlossningen är inte över än. Moderkakan måste ut. Om någon del av den blir kvar i livmodern kan kvinnan drabbas av infektioner.

Vad händer med kvinnans kropp i efterbördsskedet?
Kvinnan brukar få en så kallad avlossningsblödning och eftervärkar som gör att moderkakan lossnar. Ibland lägger barnmorskan en hand på livmodern och leder ut moderkakan genom att försiktigt fatta tag om navelsträngen och dra samtidigt som kvinnan krystar.

Hur lång tid tar efterbördsskedet?
Allt mellan några minuter och upp till en halvtimme.

Hur känns efterbördsskedet?
Efterbördsskedet kan göra ont – inte lika ont som att föda fram barnet, men när barnet just är framfött är många kvinnor mycket känsliga för beröring och vill helst vara ifred.

Vid omkring 80 procent av förlossningarna behöver kvinnan efteråt sys på grund av bristningar. Det är vanligare bland förstföderskor än bland omföderskor. Alla får bedövning, så det ska inte behöva vara smärtsamt.

Källa: Gudrun Abascal, barnmorska och författare till boken Att föda

Här hittar du fler artiklar om:

Texten är hämtad från Vi Föräldrars stora bok om barn

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren