Förlossning: efterbördsskedet

Vad händer i förlossningens efterbördsskede? Hur känns efterbördsskedet, och hur lång tid tar det?

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Förlossningen delas in i tre skeden: öppningsskedet, utdrivningsskedet och efterbördsskedet. Det här är vad som händer i efterbördsskedet:

EFTERBÖRDSSKEDET

Barnet är fött. Det ligger kanske där på sin mammas mage, men förlossningen är inte över än. Moderkakan måste ut. Om någon del av den blir kvar i livmodern kan kvinnan drabbas av infektioner.

Kvinnans kropp: Kvinnan brukar få en så kallad avlossningsblödning och eftervärkar som gör att moderkakan lossnar. Ibland lägger barnmorskan en hand på livmodern och leder ut moderkakan genom att försiktigt fatta tag om navelsträngen och dra samtidigt som kvinnan krystar.

Tiden: Allt mellan några minuter och upp till en halvtimme.

Så känns det: Efterbördsskedet kan göra ont – inte lika ont som att föda fram barnet, men när barnet just är framfött är många kvinnor mycket känsliga för beröring och vill helst vara ifred.

Vid omkring 80 procent av förlossningarna behöver kvinnan efteråt sys på grund av bristningar. Det är vanligare bland förstföderskor än bland omföderskor. Alla får bedövning, så det ska inte behöva vara smärtsamt.

Källa: Gudrun Abascal, barnmorska

Texten är hämtad från Vi Föräldrars stora bok om barn och uppdaterades i februari 2018.

Läs om förlossningens öppningsskede och utdrivningsskede här:

Förlossning – öppningsskedet

Förlossning – utdrivningsskedet