För trång att föda vaginalt?

Läs expertens svar här.

Fråga

Jag fick en son för tre år sedan. Vi hade tid för planerat kejsarsnitt tre veckor senare, men det blev akut kejsarsnitt eftersom han hade bråttom ut.
Veckan före förlossningen fick jag en annan barnmorska än min vanliga. Hon trodde att barnet kunde ligga i säte och hade rätt. Några dagar senare fick vi åka in till sjukhuset akut. Man gjorde ett ultraljud och även en röntgenundersökning som visade att jag var för trång för att föda barnet vaginalt.
Personalen sa att jag skulle räkna med kejsarsnitt kommande förlossningar, då jag är för trång för att föda naturligt oavsett hur barnet ligger i livmodern.
Nu väntar vi vårt andra barn. Min nya läkare anser att jag kan föda vaginalt. Men jag har ju tidigare fått höra att det inte går.

Vem kan jag lita på?

Svar

Det är mycket jobbigt när man får olika besked. Det är viktigt att inför förlossningen få kontakt med en läkare, gärna förlossningsläkare och barnmorska vid det sjukhus där man ska förlösas. För dig som tidigare opererats med kejsarsnitt är det särskilt viktigt att kunna diskutera hur din förlossning ska planeras den här gången.
Fråga om du kan få en remiss till förlossningskliniken på sjukhuset för att diskutera förlossningssätt.
Det man kan säga generellt är att det inte alltid är nödvändigt att förlösas med kejsarsnitt om man har haft en kejsarsnittsförlossning tidigare. Det är hur det ser ut för just dig som är det viktiga. Om det var så att barnet vid förra graviditeten låg med stjärten neråt, så var förutsättningarna då speciella.
Om huvudet däremot ligger neråt så är det inte samma förutsättningar som krävs. Det är därför viktigt att du får kontakt med en förlossningsläkare så snart som möjligt. Man kan då planera vilket förlossningssätt som är lämpligast för dig vid den här graviditeten.

Maria Sennström