Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Föda i vatten – så funkar det

Ibland hör man att man inte får föda barn i vatten i Sverige. Det stämmer inte! Vi ringde upp Hanna Ulfsdottir som forskar om vattenförlossningar. 

Föda barn i vatten, hur är det? Behagligt och avslappnande, tycker en del.
Föda barn i vatten, hur är det? Behagligt och avslappnande, tycker en del.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Hanna Ulfsdottir är barnmorska, lärare på barnmorskeutbildningen vid Sophiahemmets högskola i Stockholm och forskar om vattenförlossningar. I arbetet med sin avhandling har hon intervjuat kvinnor som fött barn i vatten.

Hanna Ulfsdottir, barnmorska.
Hanna Ulfsdottir, barnmorska.

Hur har kvinnorna upplevt att föda barn i vatten?

– Behagligt och avslappnande. Många tyckte att det var lättare att hantera smärtan, vilket säkert till viss del beror på att avslappningen i sig gör att det gör mindre ont. Att vara i vatten ger ju också en viktlättnad, vilket gör det enklare att röra sig med sin otympliga mage och lättare att hitta den ställning som för tillfället gör minst ont. Många tycker också att det är lättare att fokusera, att badkaret gör att man kan avskärma sig och skapa en egen bubbla att vara i. Dessutom tycker många att det gör att miljön känns mer hemlik. Även om man föder i ett badkar finns det möjlighet att ta exempelvis lustgas, vilket många av de intervjuade har gjort och tycker har fungerat bra.

LÄS OCKSÅ: Föda barn – så funkar det

Ibland hör man att man inte får föda i vatten i Sverige, men det stämmer alltså inte?

– Det får man absolut. Det har under en tid varit ganska sällsynt, vilket beror på att Socialstyrelsen 1992 kom med en avrådan om vattenförlossningar. Men den hävdes några år senare och sedan dess är det fritt fram för den som vill föda i vatten.

Varför kom Socialstyrelsen med en avrådan?

– Eftersom forskningen på området var begränsad tog Socialstyrelsen det säkra före det osäkra och utfärdade en avrådan. Men denna hävdes alltså några år senare.

Hur ser det ut idag, är det många som vill föda i vatten?

– Det blir allt vanligare, verkar det som, men det finns inga siffror på det. Under den tid som BB Sophia i Stockholm hade öppet, vilket var ungefär två år, födde nästan 400 kvinnor i vatten. Där fanns det badkar i varje rum. Idag erbjuder Ystad BB, Södersjukhuset och BB Stockholm vattenfödslar. Även Östra i Göteborg har ett fåtal vattenfödslar varje år och fler sjukhus är på gång med att formulera lokala riktlinjer för detta. Annars är det nog vanligast vid hemförlossningar, vilket beror på att många förlossnings­kliniker har tagit bort möjligheten att föda i vatten. De har helt enkelt inga badkar längre. Men det märks att ­intresset ökar; jag får ofta frågor från förlossningskliniker som är intresserade av ­forskning kring vattenförlossningar.

Finns det risker med vattenförlossningar?

– Att föda i vatten är något som bara friska ­kvinnor med en okomplicerad graviditet ska göra. Det är inget man ska experimentera med annars. Men om man är frisk med en normal graviditet och ett normalt förlossningsförlopp är det enligt de studier som finns inte större risker med att föda i vatten än att föda på ”vanligt sätt”.

– Man ska också veta att vattenförlossningar är betydligt vanligare i många andra länder. I Stor­britannien är det norm att förlossningskliniker ska kunna erbjuda förlossning i vatten. Det är också vanligt i övriga Europa, som Norge, Danmark, Holland och Italien. Samma sak i Asien och ­Australien. Sverige har faktiskt varit ganska ensamt om att de senaste åren vara så restriktivt mot ­vattenförlossningar.

LÄS OCKSÅ: Bruksanvisning: Så här tar du hand om din nyfödda bebis