Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Föda barn – det viktigaste du behöver veta

Vad är viktigast att veta när man ska föda barn? Vi har frågat sju barnmorskor och förlossningsläkare. Deras svar handlar om trygghet, förväntningar, kunskap – och covid-19.

Ha rimliga förväntingar och en grov plan inför förlossningen. Våga ta den plats du har rätt till – och tänk: "Jag har aldrig förut fött barn, det är jag säkert jättebra på" – det är några av råden från de barnmorskor och förlossningsläkare vi har pratat med.
Ha rimliga förväntingar och en grov plan inför förlossningen. Våga ta den plats du har rätt till – och tänk: "Jag har aldrig förut fött barn, det är jag säkert jättebra på" – det är några av råden från de barnmorskor och förlossningsläkare vi har pratat med. Foto: TT/Shutterstock

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Ska man läsa allt man kan komma över om att föda barn? Skriva ett detaljerat och genomtänkt förlossningsbrev? Eller vad är viktigast att veta inför förlossningen?

Vi ställde frågan till sju barnmorskor och förlossningsläkare. Så här svarade de.

”Våga ta den plats du har rätt till”

Asabea Britton, barnmorska som folkbildar om graviditet och förlossning på Instagram:

Asabea Britton, barnmorska och folkbildare på Instagram.
Asabea Britton, barnmorska och folkbildare på Instagram.

"Det är svårt att välja en sak, men en viktig grej att veta är att det är din förlossning, det är du som föder barn. Så våga ta den plats du har rätt till för att göra upplevelsen så bra som möjligt för dig. Personalen är där för att assistera och ge dig sina bästa rekommendationer, men glöm inte att du får vara med och bestämma när du föder.

Och det är helt okej att ifrågasätta beslut om något känns otryggt. Förutsatt att det inte gäller en väldigt akut situation finns det oftast tid att fråga varför något görs, om det finns några alternativ, om det går bra att vänta – och vad för- och nackdelarna med en viss åtgärd är.

Att veta vad man har rätt till tror jag kan bidra till en ökad trygghet, och trygghet är verkligen A och O för en lyckad förlossning."

Ska man träna på avslappning? Skriva ett förlossningsbrev? Eller vad är egentligen viktigast att veta inför förlossningen?
Ska man träna på avslappning? Skriva ett förlossningsbrev? Eller vad är egentligen viktigast att veta inför förlossningen? Foto: Shutterstock

”Rimliga förväntningar och en grov plan”

Anders Linde, förlossningsläkare, Värnamo sjukhus (är också barnmorska):

Anders Linde, förlossningsläkare och barnmorska.
Anders Linde, förlossningsläkare och barnmorska.

"Jag tror det är bra att ha realistiska förväntningar på sin förlossning. Att man som födande kvinna ställer sig frågor som: 'Hur tänker jag, hur tänker vi? Vad vill vi? Kan jag tänka mig att ta en ryggbedövning? Eller, det vill jag inte. Men det kanske gör jätteont? Ja, då kanske jag kan ändra mig.' Sådant. Att ha rimliga förväntningar och en grov plan.

Ibland tror jag att mödravården pratar om förlossningssmärtan som 'positiv smärta', och man kanske inte gärna pratar om sugklocka och kejsarsnitt för att man tänker att då skräms man. Men jag tror det är bra att veta lite om sådant när man ska föda barn. Att vara lite påläst så att man vet ungefär vad som kan hända.

Det är också bra att veta att om det inte känns bra med barnmorskan eller doktorn så får man byta. Att föda barn är ju en av de viktigaste upplevelserna i livet, då är det bra om man connectar med dem som ska hjälpa till."

”Tänk: Det här är jag säkert jättebra på”

Marianne Nilsson, barnmorska, Östra sjukhuset i Göteborg och Hallands sjukhus i Halmstad:

Marianne Nilsson, barnmorska.
Marianne Nilsson, barnmorska.

"Det viktigaste är nog att våga lita på sin kropp och sin förmåga. Kvinnor, och kvinnors kroppar, är väldigt bra på att föda barn. Man kan tänka lite som det där talesättet: 'Det här har jag aldrig gjort förut, det är jag säkert jättebra på!'

Och jag tänker att man också kan involvera partnern i det här, för det är lika viktigt att den som är med den födande litar på att förlossningen kommer att gå bra. Även om det kanske inte är enbart positivt i stunden är det bra att veta att det i alla fall kommer att leda till något väldigt, väldigt positivt.

Om man utgår från det här kommer man väldigt, väldigt långt – hela vägen, skulle jag vilja säga."

Att veta något om vad man har att vänta sig och vilka smärtlindringsmetoder som finns kan vara en trygghet.
Att veta något om vad man har att vänta sig och vilka smärtlindringsmetoder som finns kan vara en trygghet. Foto: Johan Palmborg, Bildhuset TT

”En viss baskunskap är bra”

Gudrun Abascal, barnmorska och författare till boken Att föda:

Gudrun Abascal, barnmorska.
Gudrun Abascal, barnmorska. Foto: Copyright (c) Juliana Wiklund

"Om jag ska generalisera, baserat på min erfarenhet som barnmorska och på vad jag lärt mig av de blivande föräldrar jag mött, skulle jag säga så här: Det är bra att ha en viss baskunskap om förlossningens olika skeden, att vara förberedd på vilka känslor som kan uppstå, att veta hur smärtan förändras och vilka smärtlindringsmetoder och -strategier som finns. Många upplever att de får en känsla av kontroll av det, och det kan vara viktigt.

Förberedelsen kan också handla om att skaffa sig mer kunskap om sig själv och sina känslor, om vad som kan ge en lugn, kraft och tålamod i en tuff situation. Det ger mod att våga lita på sina känslor och att veta att man som födande kvinna får vara den man är, att man inte behöver leva upp till andras förväntningar. Barnmorskan, läkare och undersköterskor i rummet är till för kvinnan och hennes partner, inte tvärtom, och om kvinnan och hennes partner har funderat på vad som är viktigt för dem, och vilka förväntningar de har på personalen, är det lättare att våga förmedla det till dem."

”Berätta om symtom som kan vara covid-19”

Sophia Brismar Wendel, förlossningsläkare, Danderyds sjukhus:

Sophia Brismar Wendel, förlossningsöverläkare
Sophia Brismar Wendel, förlossningsöverläkare

"Det är viktigt att kvinnan berättar för personalen om hon har några symtom som kan vara relaterade till covid-19. Det påverkar inte om hon får komma in på förlossningen eller inte, men det påverkar hur vi tar hand om och skyddar henne, oss och andra patienter.

Om kvinnan har symtom som kan vara relaterade till covid-19 provtar vi henne och kan få svar inom två timmar. Om hon har covid-19 får hon föda barn precis som vanligt. Hon har tillgång till alla smärtlindringsmetoder och kan göra allt hon hade kunnat göra som frisk. Personalen har samma förkläden och handskar på sig som de skulle ha haft annars, men de har också munskydd och visir. Efter förlossningen kan kvinnan amma och ta hand om barnet precis som vanligt.

Utöver detta är det bra att veta att man inte kan planera hur förlossningen ska bli. Även om man har skrivit ett förlossningsbrev är det inte säkert att det blir precis så – inte för att vi inte vill tillmötesgå önskemålen utan för att saker och ting kan hända. Därför är det bra att vara öppen för personalens förslag på smärtlindring och annat, och att veta att det som föreslås eller görs är det som bedöms som bäst där och då."

Barnmorskorna och undersköterskorna som är med vid förlossningen hjälper till, peppar och stöttar.
Barnmorskorna och undersköterskorna som är med vid förlossningen hjälper till, peppar och stöttar. Foto: Shutterstock

”Känslan av trygghet kan byggas inom dig själv”

Patrik Wejtko, barnmorska, Danderyds sjukhus:

Patrik Wejtko, barnmorska.
Patrik Wejtko, barnmorska.

"Jag tänker på trygghet. På hur viktigt det är för kvinnor som ska föda barn, och för par, att veta att man ska föda på en trygg plats. När värkarna tilltar och det är dags att komma in önskar jag därför att alla kunde veta att det finns plats på det sjukhus man har valt. I verkligheten går det tyvärr inte alltid, i alla fall inte i Stockholmsområdet.

Men känslan av trygghet kan även byggas inom en själv. Det är nog inte helt ofördelaktigt att före förlossningen tänka att det kanske inte spelar någon roll exakt vid vilket sjukhus man ska föda. Istället kan man försöka vara öppen för att det inte är den geografiska lokalisationen som är viktig utan just tryggheten – och den kan man få på annan plats också. Men vad som upplevs som tryggt kan skilja sig åt. För en person kan trygghet vara att föda på ett sjukhus med alla dess resurser, för en annan kan trygghet vara vetskapen om att hon kan föda planerat i sitt hem."

”Kvinnokroppen är byggd för det här”

Helena Pedersen–Ögren, barnmorska.
Helena Pedersen–Ögren, barnmorska. Foto: Kristoffer Tuoma

Helena Pedersen–Ögren, barnmorska och enhetschef  vid BB och förlossningskliniken, Sunderby sjukhus, Luleå:

"Att kvinnan kan – det är viktigast att veta. För det är så lätt att känna att man måste ha kontroll på allt idag, på sitt jobb, sina aktiviteter, sina barn … Det är svårt för alla att släppa den kontrollen, men just i förlossningssammanhang måste man våga göra det och lita på att kroppen kan.

Du kan, och du klarar av det. Kvinnokroppen är byggd för det här, kvinnor har en inre styrka att klara av att föda barn, och den ska man lita på. Om det är svårt kan man komma överens med sin partner, eller den person man ska ha med sig till förlossningen, om att man ska påminna varandra om det.

När man börjar få de där värkarna som gör jätteont kan det vara svårt att minnas hur man har tänkt att man ska andas eller slappna av, men barnmorskorna och undersköterskorna är fantastiska på att hjälpa till, peppa och stötta.

Det är klart att det kan bli komplikationer, att man kan behöva mer hjälp. Men man ska komma ihåg att man har den här styrkan, och att de där förlossningsvärkarna gör att musklerna jobbar på ett sätt som de aldrig tidigare har gjort. Det gör ont, men det är en fantastisk kraft i det."