”Finns det knep för att få igång förlossningen?”

Fråga:

Jag är gravid med vårt andra barn och har nu passerat dagen för beräknad förlossning. Med mitt första barn blev jag igångsatt fem dagar efter beräknad förlossning på grund av för lite fostervatten.
Jag är orolig över att bli igångsatt igen, jag vill hellre att förlossningen startar naturligt. Jag har varit på stödsamtal om min kommande förlossning och där sa de att en naturlig förlossningstart är lättare att hantera.
Finns det något man själv kan göra för att förlossningen ska komma igång? Jag har provat med gamla huskurer som att gå i trappor, men även att röra mig mycket och ta promenader. Inget har hänt. Kan man överhuvudtaget påverka förlossningsstarten genom att röra på sig? Eller finns det andra sätt som är bättre?

Svar:

Många gravida har provat att flytta möbler, städa och gå i trappor för att få igång förlossningsvärkarna. Att äta en energirik måltid, som kryddig kebabpizza eller äggvåfflor, är något som andra påstår har startat deras förlossningar. Samlag, den så kallade färdknäppen, är ett gammalt råd. Kanske är det spermierna som påverkar livmodertappen eller att kvinnan får orgasm, vilket i sin tur ger lite sammandragningar. Men min erfarenhet är att man inte kan påverka så mycket själv; att barnet bestämmer när det vill födas.
Mitt bästa råd är att försöka vara så utvilad och må så bra som möjligt. Sätt dig ner i en skön fåtölj, lägg händerna på magen och njut av stunden med ditt ofödda barn.

/Inger Löfgrén, barnmorska, jobbar som relations- och sexualrådgivare i Växjö.