Bad lindrar smärta och får dig att slappna av under graviditeten och innan förlossningen.

I vatten känns kroppen viktlös och det är lätt att röra sig. Muskler som i vanliga fall är konstant spända får en chans att slappna av.  Men inte bara kroppen slappnar av, ett lagom varmt bad gör också att man slappnar av mentalt. Tankarna börjar flyta omkring, precis som kroppen.

Under graviditeten är behovet av avslappning och vila större än annars. Då är varma bad ett bra sätt att slappna av på. Simning och vattengympa är en bra motionsform, som är lagom ansträngande för tunga mamma-kroppar.

När det är dags för förlossning kan man också ta hjälp av vattnet. Att föda barn är ett tufft jobb, där kvinnan som föder måste hushålla med energin för att orka hela vägen. Sällan är behovet av avslappning, vila och smärtlindring större än under en förlossning. Då kan ett varmt bad vara till stor hjälp.

Bad under graviditeten

Vattengympa för gravida erbjuds på många håll i landet. Kursen består ofta av gymnastik i vattnet, flytövningar där man tränar avslappning och tips inför förlossningen. Bassängen där man håller till har en varmare temperatur än i vanliga simhallar.

På Magplasket i Göteborg arbetar barnmorskan Cita Lundin som kursledare och hon förklarar fördelarna:

– När man väntar barn är det oerhört skönt att kroppen känns så mycket lättare än annars i vattnet. Vattengympa är bra motion, det är skonsamt och belastar inte lederna så mycket som annan gymnastik. Och att ligga och flyta i varmvattenbassängen med något flythjälpmedel är ett bra sätt att träna avslappning.

När man badar hemma, vad ska man tänka på?

– Njut! De flesta trivs i vatten när de väntar barn, det är ännu härligare än annars. Det kanske hänger ihop med att den lilla bebisen också ligger i vatten. Och själv har man ju börjat i sin mammas livmodervatten en gång. Kanske finns det en speciell återkoppling, säger Cita Lundin.

Bad under förlossningen

Man kan i stort sett bada som vanligt när man är gravid. Tidigare har man ansett att vissa former av bad medför en ökad infektionsrisk eller risk för att förlossningen kommer igång i förtid. Gravida avråddes från att bada på badhus till exempel, eftersom det ansågs medföra risker för fostret. Det stämmer inte, enligt Cita Lundin.

När förlossningen har satt igång och du har värkar kan det vara välgörande att lägga sig i badkaret. Men badet har olika effekt beroende på om det är tidigt eller sent under förlossningen.

Under tidigt värkarbete, den så kallade latensfasen, gör badet ofta att värkarna mattas av eller avstannar. Under latensfasen har livmodertappen öppnat sig mindre än fyra centimeter och man är för det mesta fortfarande hemma. En del kvinnor (oftast förstföderskor) har en lång latensfas som är både smärtsam och tröttande. En stunds riktig vila eller sömn kan göra underverk i den situationen. Det har man chans att få eftersom badet alltså ofta gör att värkarna blir svagare eller stannar av ett tag. Efter vilan kommer värkarna antagligen igång igen, nu mer effektivt.

Under senare delen av förlossningen, det man kallar aktivt värkarbete, har badet motsatt effekt: värkarna blir i stället kraftigare och kommer tätare – men utan att göra mera ont. Så att bada hemma kan vara en slags test på hur långt förlossningen kommit.

I den aktiva delen av förlossningen ger det varma vattnet dessa fördelar:

  • Avslappning
  • Smärtlindring
  • Mindre rädsla och stress
  • Effektivare värkar

I vissa fall kan man inte bada. Om vattnet har gått, avråds man från bad på många platser i Sverige. Men på en del ställen får man bada om vattnet har gått och även värkarna har startat.

Men man bör alltid rådgöra med en barnmorska på förlossningen först, innan man till exempel badar hemma. Och om barnets hjärtljud måste mätas hela tiden, kan man inte bada på förlossningsavdelningen.

Möjligheterna att bada på förlossnings­avdelningen ser olika ut i Sverige. Enligt statistik från Medicinska Födelseregistret använder 12 procent av kvinnorna bad som smärtlindring under förlossningen.

Borås lasarett är det sjukhus där bad används mest under förlossningen – 36 procent av kvinnorna där badar under värkarbetet. Tre av de sju förlossningsrummen har badkar och dessutom finns ett extra badrum.

På en del sjukhus kan man inte bada alls eftersom badkar saknas. Så är det till exempel på Huddinge universitetssjukhus och Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. På de flesta håll finns det dock ett eller två badkar på förlossningsavdelningen.

I Norge föds barn i vattnet – men inte i Sverige

På svenska sjukhus får man inte föda sitt barn i vattnet. Enligt Socialstyrelsen kan det medföra ökade risker för barnet. Men i många andra länder ökar antalet vattenfödslar. På Oslos ABC-avdelning föds 70 procent av barnen i vatten. Där arbetar barnmorskan Birthe Ariansen och hon håller inte med om att det är farligare att födas i vatten:

– Nej, jag har hållit på med detta i tio år och det har aldrig hänt något. Men så är vi också mycket noggranna med att bara friska gravida får föda i vatten, och vi kollar barnets hjärtljud regelbundet.

– Barnen mår bra och kvinnorna får färre bristningar. Vi syr ganska sällan nuförtiden! Och något av det bästa är hur kvinnorna njuter i badet. De får så mycket endorfiner, kroppens egen smärtlindring.

På svenska sjukhus går det alltså inte – ännu – att föda i vattnet. Men om du i vanliga fall gillar att bada kan du ju planera att tillbringa en del av ditt värkarbete i vattnet. Det är bra smärtlindring helt utan bieffekter!

Bodil Frey är förlossningspedagog och doula. Hon håller Födelsekursen Kropp och själ i Göteborg sam doulautbildningar. På sajten enbrastart.se har hon samlat bl a statistik från Sveriges olika förlossningskliniker. Där kan du se hur det ser ut på just ditt sjukhus.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 4/2007