”Jag vill andas ut mitt barn”

Sångerska, cirkusprinsessa, dokusåpastjärna och clown. Det händer mycket runt Maja Gullstrand – hela tiden. Men den största förändringen just nu är bebisen i magen, även om graviditeten inte varit den lättaste.

Det här är Maja…

… gravid i vecka 35 när vi träffar henne
… född 1980 i Helsingborg.
… familj: gift med Henrik Gandsjö-Gullstrand, 25 år, scenograf, mamma, pappa och storasyster.
… bor i ett på egen hand nyrenoverat hus från 1910 i Kvistofta (”Kvistofta består av 25 hus utanför Helsingborg. Vi har gjort allt vitt, det är så vackert och vilsamt.”)
… synts i TV i Fame Factory 2003–04 där hon tog sig till final, i Dobidoo 2006.
… musik: sjunger jazz, släppte albumet Hemligheter 2004 och dessutom ett par singlar, nu senast Alla dessa ord som låg på Svensktoppen i våras.
… fler meriter: Turnerat som cirkusprinsessa med Cirkus Maximum, medverkat i barnmusikaler och sång- och musikframträdanden.
… förberett inför bebisens ankomst: ”Lutat av en spjälsäng och en barnstol vi fyndat på loppis, och köpt bärsele, vagn och babyskydd, allt i svart.”
… namnfunderingar: Tristan eller Majken. När Maja Gullstrand var tre år spelade hon trollmor i en teateruppsättning i förskolan. Sedan dess har hon haft siktet klart för sig – att bli skådespelerska. Mamma hade samma yrke så Maja har att brås på, sedan blev det också dramaprogrammet i gymnasiet.
Men hemma spelades det alltid musik, och på så sätt tog Maja tidigt intryck av olika musikstilar. Efter en titt på Majas cv hittills är det sången som är framträdande.
– Det är ju så mycket kul man kan göra, och jag är en sådan som vill göra allt, säger Maja när vi träffar henne hos fotografen.

Cirkusprinsessa
Några minns säkert Maja från dokusåpan Fame Factory, där hon medverkade för ett par år sedan.
– Egentligen är jag emot dokusåpor, men jag sa ja för att det innebar en gratis utbildning. Fem dagar i veckan i åtta månader är värt mycket, säger hon.
Maja har också rest runt som clown och uppträtt på förskolor och bibliotek, tillsammans med ett par vänner. Förra året tillbringade hon åtta månader i en cirkusvagn, då hon turnerade som cirkusprinsessa med Cirkus Maximum. Hon red på elefanter och dansade bland kamelerna. Dessutom flög hon på tio meters höjd och sjöng samtidigt…
Men det största i Majas liv just nu är livet som växer inom henne.
– Jag har längtat efter barn i hela mitt liv känns det som, berättar Maja.
Livskamraten Henrik delar Majas lycka över att de ska bli tre. Även Majas två år äldre syster, som står henne nära, längtar.
– ”Tänk att det ska bli en till av oss nu”, kan hon säga, berättar Maja.

”Minihajen”
Maja blev gravid fortare än de hade trott. Och efter en bröllopsresa med snorkling, där Henrik fick smeknamnet Hajen eftersom han är tokig i att fridyka, går nu bebisen i magen under namnet Minihajen.
– Det är så häftigt att tänka att bebisen redan varit med om så mycket, simmat bland exotiska fiskar och sjöhästar i Egypten och Venezuela, rest till Paris. Den är redan en världsmedborgare.
Men graviditeten har inte varit helt enkel.
– Till att börja med mådde jag fruktansvärt illa i fyra månader. Jag kunde vakna på nätterna för att jag behövde gå upp och kräkas. På dagarna låg jag i soffan och grät och undrade när det skulle gå över.
Det var under den här tiden som bröllopet stod, och Maja låg hukad över toalettstolen i brudklänning en timme före vigseln. Brudklänningen, som hon för övrigt fått beställa en ny av, den första hon köpt var inte tänkt för en gravid mage.
Men plötsligt en dag var illamåendet borta.
Då slog något annat till.
– Jag började känna av trängningar ner mot urinblåsan och konstig smärta i det området. Jag ringde förlossningen och de tyckte att jag borde komma in. Men de skickade hem mig igen eftersom det inte var värkar jag hade och barnet verkade må bra, trots att jag hade spår av blod i urinen. De gav mig en värktablett och sa att jag fick komma tillbaka om jag blev sämre. Efter en timme hemma fick jag starka smärtor vid njuren och förstod direkt att det var njurstensanfall. Jag kände igen smärtan eftersom jag haft det tidigare.

Flera anfall
Maja hade fruktansvärt ont.
– Med tanke på att man inte kan röntgas och än mindre spränga bort eventuella njurstenar var det bara att hoppas på att det bara var njurgrus och att jag skulle kunna kissa ut det. Jag fick ligga på sjukhuset några veckor med upprepade anfall.
Det visade sig vara stenar i båda njurarna. Man skulle försöka ta ut den ena stenen vid en operation. Men Maja hade tur, när operationen närmade sig lyckades hon kissa ut stenen. Det ligger fortfarande kvar en sten i den andra njuren men den är planerad att sprängas bort efter förlossningen. Fram tills dess håller man tummarna att den inte flyttar sig till ett kritiskt läge.
– Ibland har jag känningar i form av trängningar men det är troligtvis njurgrus i omlopp och den smärtan kan jag leva med.
Läkaren berättade att risken att drabbas av njurstensanfall ökar i och med graviditet och att återfall är mycket vanligt.

Halsbränna
Nu, mot slutet av graviditeten, lider Maja av halsbränna.
– Innan jag själv blev gravid kunde jag tänka att äsch, man är väl tuff. Om man får några graviditetsbesvär är det väl bara att bita ihop. Men jag har fått ändra uppfattning. Halsbränna låter oförargligt men det är hemskt.
Maja är glad över sitt val att gå på profylaxkurs som förberedelse inför förlossningen.
– I mitt yrke är andning a och o och jag tror verkligen att andningen kan hjälpa en jättemycket. Jag tänker att jag vill andas ut mitt barn.
– Det är värdefullt att Henrik lär sig att andas effektivt han också, om jag kommer av mig i smärtan kan han hjälpa mig genom att andas åt mig.

Som en dagbok
Som en del recensenter uttryckt får man känslan av att man tar sig en titt i Majas egen dagbok när man lyssnar till hennes låttexter. Till soft jazz, som känns lite gammeldags.
– Jag gillar Monica Zetterlund och Cornelis Vreeswijk, så lite så låter det nog. Och det passar min röst.
Sången är ofta inspelad från en enda tagning, kanske är det därför den känns så äkta.
– Det stillsamma, personliga, sårbara passar mig, det är jag. När jag är clown är jag någon annan!
Hon ville att skivan skulle vara perfekt att spela på kafé eller som bakgrundsmusik på en middag.
– Och så blev den, säger Maja nöjt.
Medproducent har varit Marcus Ubeda, vars namn kanske klingar bekant från melodifestivaler de senaste åren. Hon siktar nu på att släppa nästa album i november. En hel del material, mest av henne själv, finns redan.
– Men jag har ingen brådska. Det är fördelen med att inte vara någon Britney Spears, utan jazzsångerska, då gör det inget om tiden går och jag hinner bli gammal, femtio eller så, innan nästa skiva kommer.
Men en viktig pusselbit måste fixas. Pianot, som hon använder när hon komponerar, har stått lagrat och måste baxas hem. Maja berättar att hon och Henrik har sett till att rigga andra saker. De har bockat av saker med ”vuxenpoäng”. Gift sig, köpt hus, tagit körkort, köpt bil.

Fantiserar om bebisen
Att fortsätta bo i cirkusvagn och ett liv på turné fick hon tacka nej till.
– Nu när vi ska bli föräldrar kan vi ju inte bo lite hipp som happ, det måste vara lite ordning.
Samtidigt säger Maja att hon tror att hon aldrig blir helt vuxen, vilket hon tycker är bra.
– Livet är för kort för att ta på för stort allvar, då blir det tråkigt. Man ska gå runt och leva och inte bara överleva.
Maja tänker en del på att det blir en ny tid som börjar när bebisen kommer.
– Jag vet att jag är Henriks kvinna nummer ett, det känner jag mer än någonsin att jag är. När jag sedan fött hans barn kommer jag att ha en ännu mer speciell plats i hans hjärta. Men det som väntar kan på sätt och vis kännas läskigt för jag vet ju inte hur det blir att inte bara jag är nummer ett längre. Barnet får självklart den platsen, det blir ju annorlunda.
På resorna tillsammans i bilen nynnar de redan på visor för Minihajen därinne i magen.
– Det är så roligt att minnen av gamla visor från vår egen barndom väcks till liv.
Just nu är det mest Lennart Hellsings Krakel Spektakel, och Astrid Lindgren-sånger.
Hon och Henrik längtar så mycket efter bebisen att det inte är klokt, säger hon. De brukar tänka på hur det ska bli när det ligger en liten, en mix av dem båda, mellan dem i dubbelsängen.
De tror att det är ett litet vitaminpiller, ett musikaliskt sådant, som väntar därinne.
– En Minimaja, som Henrik uttrycker det, säger Maja och ler tvetydigt, som en clown.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 2/2007