Åderbråck i underlivet?

Kan man göra något för att bli av med åderbråck i underlivet som uppstått efter en graviditet? Maria Sennström, överläkare i gynekologi, svarar.

Hjälper knipövningar mot åderbråck i underlivet?

Jag fick vid ett gynekologbesök nyligen veta att jag har ”lindriga åderbråck” i underlivet. Det har gått ett halvår sedan förlossningen, och för mig känns det tröstlöst att mitt underliv fortfarande inte har blivit sig självt igen, det känns inte lindrigt alls! Det är svullet, brännande och tynger neråt.

Jag försöker hinna med knipövningar tre gånger om dagen. Hjälper knipövningar över huvud taget mot just åderbråck? Förvärras de av motionerande med hopp och exempelvis joggning?

Jag tycker att jag har väntat så länge på att våga motionera igen på det sätt som jag är van vid. Efter mina tidigare två förlossningar tog det tre respektive fyra månader innan jag kunde motionera som vanligt igen, men nu har det alltså gått sex månader. Måste jag vänta ännu längre för att inte förvärra eländet? Finns det något jag kan göra för att åderbråcken ska gå tillbaka?

/Träningsberoende

Åderbråck i underlivet är vanligt

Åderbråck i underlivet är en vanlig komplikation under graviditet och förlossning. Efter förlossningen brukar åderbråcken gå tillbaka när trycket av livmodern minskar och graviditetshormonernas effekt på blodkärlen avtar. Efter cirka 6–12 veckor brukar livmoderns storlek ha minskat till normal icke gravid storlek. Besvären av åderbråck i underlivet borde då också minska.

Åderbråck är en vidgning av de blodkärl som för blodet tillbaka till hjärtat, de så kallade venerna. För att minska besvär av åderbråck på benen brukar man rekommendera stödstrumpor, det vill säga strumpor som sitter åt eller träning av benmusklerna som ger ett mottryck mot de blodkärl på benen som bildar åderbråck.

Samma sak är det med åderbråck på andra ställen i kroppen. Det förefaller därför rimligt att träning av bäckenbottnens muskler kan motverka åderbråcksbildning.

Men aktiviteter som hopp och joggning kan tänkas försämra åderbråck, liksom långa tiders stående, men det är nog ingen som kan ge en exakt uppgift på hur mycket och hur länge man kan stå eller jogga utan att besvären blir värre.

Har man kvarstående åderbråck i underlivet mer än ett halvt år efter förlossningen och graviditeten kan man söka en gynekolog för att utesluta andra orsaker till besvären.

/Maria Sennström, överläkare i obstetrik och gynekologi vid Karolinska universitetssjukhuset Solna.

Artikeln publicerades i februari 2012.