1 av 4 män tycker förlossningen är läskig

Ny studie visar att en stor del av blivande pappor tycker att förlossningen är läskig. Men det är ingenting de pratar om.

Var fjärde blivande pappa upple­ver förlossningen som stres­sande, läskig – eller till och med grotesk. Det konstaterar barn­morskan Margareta Johansson, i en avhandling vid Mittuniversi­tetet. Hon har från år 2007 följt drygt 1 000 pappor i enkätstudier från mitten av gravidite­ten fram till ett år efter barnets födelse.

Akut kejsarsnitt, känsla av att partnern inte fått tillräcklig medicinsk vård, för lite stöd från barnmorskan och om pappan ansåg att barn­morskan varit för kort tid med paret under förlossningen (oftast på grund av underbeman­ning på förlossningsavdelningen), var sådant som påverkade upplevelsen negativt.

Varför hör man så lite om att män tycker det är läskigt?
– För att män förväntas stötta sin kvinna och vara de som är trygga under förlossningen. Där­för kan det kännas jobbigt att prata om sin oro och rädsla, säger Margareta Johansson till Vi Föräldrar.

Hur kan män peppa sig själva inför förlossningen?
– Du som är blivande pappa kan gärna fråga dig själv vad som skulle funka som trygghet, stöd och kontroll för dig. Att dela förväntningar och upplevelsen med partnern är så klart viktigt – och gärna även att dela den med personalen på mödravården och på förlossningen och BB.

– Det kan också vara bra om du pratar med andra pappor, som varit i samma situation. Vad var bra och mindre bra för dem, och har de några tips att ge, som gör att du kan känna dig lugnare när det är dags.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren