Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Folsyra – viktigt för gravida

Alla gravida bör äta tillskott av folsyra – men vad ska man göra om man glömt? Hur sent i graviditeten kan man börja? Och i vilken mat finns det folsyra, eller folat? Experten förklarar.

Folsyra, eller folat som det heter, är viktigt för kvinnor som kan bli med barn och är i början av graviditeten.
Folsyra, eller folat som det heter, är viktigt för kvinnor som kan bli med barn och är i början av graviditeten.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Folsyra, eller folat som det heter i sin naturliga form, är ett B-vitamin som ­behövs för att bilda nya celler, till exempel röda blodkroppar.

I perioder när cellbildningen ökar, till exempel när man är gravid, ­behövs mer folat. Om halterna är låga innan graviditetsvecka 12 ökar risken för tidiga missfall. Brist på folat kan också leda till blodbrist, oavsett om man är gravid eller inte.

LÄS OCKSÅ: Järnbrist, blodbrist och graviditet

Folatbrist och ryggmärgsbråck

Sedan ett par decennium tillbaka vet man att det också finns en koppling mellan den blivande mammans folatnivåer och risken för ryggmärgsbråck hos barnet. Ryggmärgsbråck är en medfödd skada i ryggmärgen som ofta leder till fysisk funktionsnedsättning.

Den första som började misstänka att det fanns ett samband mellan gravida kvinnors näringsintag och förekomst av ryggmärgsbråck var en barnmorska i Holland, som i mitten av 1900-talet noterade att ovanligt många barn med ryggmärgsbråck föddes i samband med perioder av missväxt. En tid senare noterades samma sak på Jamaica, nio månader efter att en cyklon dragit förbi och gjort tillgången på folatrik mat dålig. Utifrån de observationerna började man ­studera sambandet mellan folat och ryggmärgsbråck noggrannare och kom till slut fram till att tillskott kan förebygga.

Hur mycket folsyra ska man ta?

Veronica Öhrvik, nutritionist på Livsmedelsverket
Veronica Öhrvik, nutritionist på Livsmedelsverket

Veronica Öhrvik är nutritionist på Livsmedelsverket.

När ska man börja ta tillskott av folsyra?

– Det är bra att börja med folsyratillskott redan när man planerar att bli gravid, säger hon.

Anledningen är att neural­röret, det som sedan kommer att bli fostrets centrala nervsystem, anläggs redan under de första veckorna av graviditeten. Och för den ­proceduren krävs folat. Sedan början av 2000-talet finns en riktad rekommendation i Sverige.

– Vi rekommenderar alla ­kvinnor som kan tänkas bli gravida att ta tabletter med 400 mikrogram ­folsyra per dag, fram till tolfte graviditetsveckan, säger Veronica Öhrvik.

Om man har missat folsyra i ­början av graviditeten, ska man ta det ändå?

– Nej, efter vecka 12 har folsyra ingen skyddande effekt mot ryggmärgsbråck. Den blivande mamman behöver alltså inte äta tillskott längre än till vecka 12. Mot ryggmärgsbråck ­hjälper det inte att börja senare om man har missat det innan. Men ­risken för att barnet ska få ryggmärgsbråck är väldigt liten.

Folat (folsyra) i mat – var finns det?

Folsyra (eller egentligen folat) finns framför allt i grönsaker.
Folsyra (eller egentligen folat) finns framför allt i grönsaker. Foto: Scott Warman/Unsplash

Nästan all mat innehåller små mängder folat men de undersökningar som finns tyder på att kvinnor i Sverige i barnafödande ålder får i sig för lite: i genomsnitt runt hälften av rekommenderat dagligt intag. Följer man kostråden och äter mycket frukt, grönsaker och baljväxter – åtminstone 500 gram om dagen – samt väljer fullkornsprodukter, kan man komma upp i tillräckligt höga mängder ­genom maten. Ägg, nötter och yoghurt ­bidrar också.

Kan pappans intag av folsyra ­påverka det blivande barnets hälsa?

– Det vet vi ännu inte, säger ­Veronica Öhrvik.

Hon berättar att det finns en del studier på möss som antyder det, men att bevis saknas för att det ­gäller även människor.

– Däremot finns lite studier om spermiekvalitet men resultaten är otydliga, säger hon.

Ska gravida äta folsyratillskott även om man äter folatrik mat?

– Vegetarianer och andra som äter mycket folatrik mat kan få i sig tillräckligt via maten. Men är man osäker är det säkrast att ta tillskott, ­säger ­Veronica Öhrvik.

För mycket folsyra – är det farligt?

I vissa länder berikas mat, till exempel vetemjöl, med folsyra för att öka chansen att alla ska få i sig tillräckligt. Men i Sverige har man valt att inte göra det. Anledningen är bland annat att det inte säkert går att säga att ett långvarigt, högt intag av folsyra är riskfritt.

Kan det alltså bli för mycket ­folsyra?

– Det finns vissa studier som ­tyder på att folsyra kan öka risken för cancer, säger Veronica ­Öhrvik, men tillägger att forsknings­resultaten inte är entydiga.

– Så länge det är oklart hur ­folsyra påverkar cancerrisken har Livsmedelsverket valt att avstå från berikning, säger hon.

Det finns dock ingen anledning att vara rädd för att det blir för mycket folsyra om man som gravid, eller som kvinna i barnafödande ålder, äter bra folatrik mat och tar tillskott i rekommenderade mängder.

– Det är bra att fortsätta äta mat som är rik på folat under hela ­graviditeten, även efter vecka 12, säger Veronica Öhrvik.

Det behövs både för fostrets utveckling och mammans blodbildning.

– Mat med folat är förresten bra under hela livet. Förutom folat innehåller mat med folat mycket annat bra, som fibrer, andra vitaminer, mineraler och skyddande växtämnen. Kort och gott näring som är bra för alla.

LÄS OCKSÅ: Vad händer hos barnmorskan?

Mat med folat (folsyra) – 10 exempel

Följande livsmedel ger vardera cirka 50 mikrogram folat (som är den ­naturliga formen av folsyra) – alltså en tiondel av rekommenderat ­dagligt intag för gravida (som är 500 mikrogram):

1. 15 g frysta gröna sojabönor

2. 25 g spenat

3. 2–3 stycken brysselkål

4. 50 g kokt broccoli 

5. 7–8 stycken jordgubbar

6. 0,5 avokado

7. 1 stort ägg

8. 1 dl konserverade kikärter

9. 1 dl valnötter

10. 3,5 dl yoghurt

Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas (version 2017-12-15).