Varför dröjer syskonet?

Fråga:

Jag är 22 år och min man är 27 år. Tillsammans har vi en son som är 17 månader gammal. Nu längtar vi efter ett barn till och efter att ge vår son ett syskon.

Vi hade oskyddat sex i över två år innan jag blev gravid med vår son. Min mens är regelbunden och när vi började ha sex igen efter förlossningen åt jag minipillren Cerazette, men jag slutade med dem i augusti förra året. Vi har försökt bli gravida i två månader nu, utan resultat – och jag som har läst att man lättare blir gravid med barn nummer två.

Så trodde jag att det skulle bli för oss också, det var därför vi använde p-piller ett tag. Om jag hade vetat att det skulle bli svårt hade jag inte ätit p-piller alls. Kan man göra någon undersökning om varför jag har så svårt att bli gravid? Vi vill så gärna få ett syskon till vår son.

Maria Sennström, överläkare i obstetrik och gynekologi vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, svarar:

Det är många som erfar att det inte är så lätt att bli gravid när man har bestämt sig för att det är dags. Den period som kvinnan är fruktsam ligger kring ägglossning (några dagar före ägglossning samt vid ägglossning). Det är vanligt att det tar minst sex månader av försök innan man blir gravid, medan man kan förvänta sig en graviditet efter ett års regelbundet samliv.

Det är med andra ord för tidigt att starta någon form av utredning efter bara två månaders försök. Det vanligaste är att det tar minst så lång tid att bli gravid även när varken kvinnan eller mannen har nedsatt fertilitet (förmåga att få barn). Om det däremot går ett år och du inte blivit gravid som du planerat är det klokt att söka en gynekolog för undersökning och utredning.