Svårare bli gravid andra gången?


Svårare bli gravid andra gången?

Fråga

Jag har varit utan p-piller sedan ungefär ett år och vill väldigt gärna vill bli gravid igen.
Har en dotter på 3 år och den gången var det inga som helst problem att bli gravid. Hon blev till nästan med en gång sedan jag slutat med p-piller. Är det alltid svårare andra gången?
Lite har ju ändrats sedan dess. Jag har mycket mindre sexlust, vi har samlag en eller två gånger i veckan.
Jag har gått upp i vikt och väger cirka 10 kilo mer än jag gjorde då. Jag är inte tjock, bara mullig.
Min mens har på senare tid blivit lite oregelbunden, så jag vet inte riktigt när jag har ägglossning. Har köpt ägglossningstest, men det känns som att jag hakar upp mig på det här med en bebis när jag använder det. Och det blir dyrt i längden.
Är det bara att köra på och hoppas att vi prickar rätt eller ska jag vända mig till en gynekolog?
Jag ska börja hålla koll på min menscykel och skriva ner när den börjar och slutar varje månad för att ta reda på när min ägglossning är.

Oregelbunden

Svar

Att försöka pricka in samlivet efter ägglossningsdatum kan vara mycket påfrestande, särskilt om du har en något oregelbunden menscykel.
Bara det faktum att man har blivit småbarnsförälder påverkar ofta samlivet negativt – med trötthet och tidsbrist. Det finns en risk för onödig stress om samlivet ska inrättas efter tiden för ägglossning.
Däremot är det klokt att föra in tiden för menstruation i en almanacka. Om man har mycket oregelbunden menscykel kan det hända att man inte har ägglossning varje gång.
Det är klokt att söka gynekolog om man har försökt bli gravid i ett års tid utan framgång eller om problemen med oregelbunden menscykel fortsätter.
Det är dock högst normalt att det kan dröja ett tag innan man blir gravid igen.

Marie Sennström

Ställ en fråga


Klicka här!