Så funkar ett spermatest för hemmabruk

Om ni har svårt att bli gravida men tycker det är obehagligt att åka till sjukhus för att testa sig på en gång kan man göra ett hemmatest.

I dagarna kommer företaget Clearblues nya produkt, ett fertilitetstest för män som man kan göra hemma själv. Testet mäter spermieantalet och ger utslag på om antalet är så lågt att det kan vara orsaken till fertilitetsproblem.

Om man får ett dåligt resultat på testet, vad råder ni män att göra då?

 – Ett negativt testresultat, förutsatt att mannen följt bruksanvisningarna noggrant, indikerar att mannen har ett spermieantal som är lägre än 20 miljoner spermier per ml, vilket är lägre än hos de flesta fertila män. Det innebär dock inte att mannen är infertil, säger Sigrid Barnekow, presskontakten på Clearblue.

Ungefär 10% av män med lågt spermieantal kan göra en kvinna gravid på naturlig väg.

 – För att få en fullständig analys av sina spermier krävs att mannen kontaktar vårdpersonal. Det är särskilt viktigt om mannen tillsammans med sin partner försökt bli gravida i mer än ett år.

Sven Eric Olsson, överläkare vid Kvinnokliniken på Danderyds Sjukhus säger också att det är viktigt att söka hjälp i tid:

 – Upptäcks ett fel tidigt kan man få hjälp snabbare och slipper då vänta i onödan. Detta blir särskilt viktigt när många par numera försöker bli med barn rätt sent i livet.

 Testet kan alltså hjälpa par som har svårt att bli gravida och upplever det som obekvämt att lämna prov på sjukhus. Clearblue är inte det enda företaget som säljer produkten, det finns fler tester för runt 300 kr att köpa på nätet. Enligt företagens uppgift ska testerna vara runt 98% säkra.