Elin blev gravid genom provrörsbefruktning

Bebisen i Elins mage blev till i ett provrör på en klinik i Uppsala.
– Det känns fantastiskt att det gick på första försöket, säger hon.

Elin och Mats var så gott som säkra på att de skulle behöva hjälp för att få ett syskon till Albin, 5 år. Elin har PCOS, en sjukdom som gör att man helt saknar, eller har en väldigt oregelbunden ägglossning. När de skulle bli gravida med Albin fick Elin äta en hormonstimulerande medicin som heter Pergotime, och när de ville bli gravida igen vände de sig till samma gynekolog för att påbörja en ny behandling.
–Vi hade ju redan gjort en utredning så vi behövde inte börja om, utan kunde påbörja behandlingen direkt, säger Elin. Men det första försöket vi gjorde fick avbrytas eftersom jag blev överstimulerad och det bildades för många äggblåsor.

PRIVAT KLINIK
De gjorde två försök till och tredje gången lyckades, men graviditeten slutade i missfall. Tankarna började gå mot IVF, in vitro-fertilisering, eller provrörsbefruktning som man brukar säga. Efter ytterligare två försök med Pergotime vände de sig till den privata Carl von Linné-kliniken i Uppsala för att göra en provrörsbefruktning. De ville inte riskera att hamna i en lång kö hos landstinget.
– Vi fick höra att vi hade ganska goda prognoser, säger Mats, även om de inte kunde säga något procenttal. Vi köpte ändå tre försök för att kunna slappna av även om det inte skulle ta sig på första försöket.

Processen gick snabbt och redan efter några veckor kunde Elin börja med hormonreglerande nässpray för att därefter stimulera äggväxten igen med sprutor.
– Jag trodde att det skulle vara svårt med sprutorna och att sticka sig själv, men det gick riktigt bra, säger hon. Jag mådde inte dåligt av dem heller som jag gjorde av Pergotime. Av dem blev jag väldigt ledsen och nedstämd.

ALLT PÅ MONITOR
Efter knappt två veckor med sprutor, provtagningar och ultraljud blev det dags för äggplockning och man fick fram nio ägg, vilket anses som bra.
– Då man gör äggplockningen får man se varje ägg, säger Mats. Det är häftigt, annars har man ju aldrig möjlighet att se något sådant. Vi visste också direkt hur många ägg det blev eftersom de visade allting på en monitor.

Elin och Mats gjorde en vanlig IVF vilket innebär att äggen och spermierna får befrukta sig själva i en behållare. Därefter väntar man i två dagar innan man förhoppningsvis kan återföra ett embryo in i livmodern.

TVÅ BEFRUKTADE ÄGG
Av Elins nio ägg blev åtta befruktade och två var av så bra kvalitet att de gick att återföra.
– Man får återföra ett ägg, det andra frös vi ned, säger Elin.

Paret fick ett datum av kliniken då de skulle göra ett graviditetstest hemma men de kunde inte hålla sig utan testade en dag i förväg – och fick ett tydligt plus.
– Det känns ju fantastiskt att det gick på första försöket, men man förstår ju verkligen att det inte alltid lyckas, säger Elin. Om man tänker att vi efter hormonbehandling fick ut nio ägg och att bara två av dem blev riktigt bra, så är det inte konstigt att det kan ta ett bra tag innan man blir gravid när man försöker den vanliga vägen.

Olika villkor

Ofrivillig barnlöshet är klassat som sjukdom och drabbade kan vända sig till vården för utredning och behandling. Dock varierar villkoren för IVF, provrörsbefruktning, mellan olika landsting vad gäller till exempel väntetid och antal försök. IVF utförs också på privata kliniker. Mats och Elin har betalat ungefär 50 000 kr för sin IVF.