Måste vi ligga i som kaniner?

Fråga

Jag och min man försökte ”tillverka” ett litet under. När två år hade gått gav vi upp hoppet. Då bara blev jag gravid. Vi har en liten underbar dotter på 13 månader. Jag är så oändligt tacksam att hon har kommit till oss.

Nu börjar vi längta efter syskon och då kommer oron. De som har regelbunden mens vet exakt när de har sin ägglossning, alltså kan de räkna ut när deras chans är som störst att bli gravid.

Men jag har oregelbunden mens och hur ska vi göra? Ligga i som kaniner eller? Detta kan bli ganska svettigt när man har läst att det endast är ett dygn på hela menscykeln som det är chans att bli gravid.

Att planera barn det går inte, det har jag själv fått erfara. Men lite hjälp på vägen är ju aldrig fel.

/Hjälp, vad gör man?

Svar från Maria Sennström, gynekolog

Om ett par under 1 års tid haft regelbundna oskyddade samlag utan att befruktning uppnåtts, är det befogat att göra en utredning av orsaken till ofruktsamhet. Utredningen bör då göras av läkare med specialistkunskaper inom gynekologi /andrologi.

Barnlöshet kan orsakas av såväl manliga som kvinnliga faktorer. Det förlopp du beskriver är inte heller ovanligt, där ett par med långvarig barnönskan plötsligt blir gravida.

Det är riktigt som du säger att det är svårt att säga när du har ägglossning om du har oregelbunden menstruation. Av den anledningen är det klokt att du antecknar hur dina perioder ser ut och sedan kontaktar din gynekolog. Man kan då göra undersökningar som visar om du har normala ägglossningar.

Det är dock viktigt att veta att det inte är så att man bara blir gravid om man har samlag vid ägglossningstid, Sädescellerna härbärgeras nämligen i livmodern och kan befrukta ägget ett par dygn efter samlaget. Att försöka pricka in ägglossningen är inte heller lätt. Naturen har dock ordnat det så att två-tre samlag i veckan räcker väl för att optimalt tillvarata de befruktningschanser som bjuds.

Att föra temperaturkurva är ett sätt att se om man har ägglossning. Temperaturen höjs 0,3-0,5° 2-3 dagar efter ägglossningen – så man ska inte styra samlivet efter temperaturkurvan eftersom man då kanske till och med ”missar” tillfället. Det är viktigt att betona att endast barnönskan inte skall reglera det sexuella samlivet.

/Maria Sennström, gynekolog