Kommer jag att ha svårt att bli gravid?

Kan det vara svårt att bli gravid efter att ha använt kopparspiral under många år? Gynekologen svarar.

Fråga:

Jag är 36 år och försöker göra ett barn med min sambo. Vi har inte alls försökt länge utan bestämde oss för cirka en månad sedan och jag tog ut min spiral. Jag tror att jag blev gravid efter några veckor. Brösten ömmade, jag hade tjockflytande vita flytningar och jag mådde illa.

Men jag tror att ägget aldrig fäste i livmodern ­– jag fick mens i vanlig ordning, exakt på 28:e dagen. Eller var mina ”symtom” bara en stark önskan om graviditet?

Jag har använt kopparspiral i 19 år. Jag oroar mig för om jag är fertil nog att någonsin få ett barn. Om det nu var så att ägget aldrig fäste i livmodern, betyder det då att det är svårt för mig att bli gravid? Kommer det inte att fästa nästa gång heller? Finns det något jag kan göra för att öka chansen för att bli gravid? Jag önskar mig så innerligt att få bära och föda ett barn och jag inser att jag börjar få lite bråttom.

/Sara

Maria Sennström, gynekolog, svarar:

En kopparspiral som sitter som den ska skyddar mot graviditet men skadar inte livmodern. Det är inte heller svårare att bli med barn för att man använt kopparspiral som preventivmedel.

Det är dock som du säger att det är lite svårare att bli gravid ju äldre en kvinna blir, men idag är det vanligt att bli gravid med sitt första barn när man är 35–40 år, och även äldre än så. Det är också vanligt att det dröjer ett tag att bli gravid även om varken mannen eller kvinnan har någon begränsning av fruktsamheten. Även med ett regelbundet samliv kan det ta åtminstone sex månader.

De symtom du beskriver kan man känna av under en menstruationscykel. Det kan spänna i brösten före en menstruationsblödning. Man kan därför inte säga att dina symtom berodde på en tidig graviditet som inte började på ”normalt” sätt.

Försök att inte känna dig för stressad. Om du mot förmodan inte blivit gravid efter ett år är det bra att påbörja en utredning för att se om det finns faktorer som påverkar era möjligheter att bli gravida.