Kan jag bli gravid trots min låga vikt?

Kan jag bli gravid trots min låga vikt?

Fråga

Jag undrar om man måste väga ett visst antal kilon för att kunna bli med barn. Jag väger inte mycket. Jag har ingen riktig koll, men det är nog mer än 30 kilo. Är det svårt att bli gravid då? Jag är 24 år. Jag försöker gå upp i vikt varje dag, fast det tar lång tid för mig och min kropp.

Finns det något råd som underlättar graviditet om man är smal? Måste man väga ett visst antal kilo för att klara en förlossning?

Anna

Svar

Att väga lite mer än 30 kilo när man är 24 år gammal brukar betyda att man väger alldeles för lite för att man ska må bra medicinskt sett. Om man väger för lite har man som regel inga menstruationer och då inte heller någon ägglossning. Det gör att man inte kan bli gravid.

Det finns ingen absolut viktgräns i kilo för hur mycket man ska väga, eftersom kroppslängden också är av betydelse. Men 30 kilo låter som om det är alldeles för lite, oavsett hur lång du är.

Även om man har låg vikt är det oftast inga svårigheter med själva förlossningen. Det som är svårt är att bli gravid, och sedan kan graviditeten bli mer komplicerad om man inte lyckas äta så mycket att man går upp i vikt. Det låter som att det är mycket viktigt att du kontaktar en läkare för att utreda varför du väger så lite.

Maria Sennström, gynekolog