Inte svårt att bli gravid efter 35, visar ny studie

Ny forskning visar att det går att vänta, speciellt med tvåan.

Nya omtalade forskningsrön från USA visar att kvinnors fertilitet inte alls avtar så snabbt som man tidigare trott runt 35 års ålder. Jean Twenge, forskare i psykologi vid San Diego State University, har granskat flera studier om kvinnlig fertilitet. Hon menar att de siffror som finns idag bygger på fakta från par som söker hjälp på fertilitetskliniker, inte från ”vanliga” par, och därför blir siffrorna för negativa. Fertiliteten avtar inte brant vid 35 års ålder, utan närmare 40.
Är det alltså okej att vänta längre med barn?
– Min uppfattning är att kvinnans ålder har betydelse för hennes fertilitet. Men det är ju åren precis före 40, alltså 38-39, som vi framför allt informerar om att man som kvinna bör tänka på att fertiliteten snabbare avtar, säger Britt Friberg, överläkare vid Reproduktionsmedicinskt centrum på Skånes universitetssjukhus.
Är det lättare att få ett barn till, om man har ett?
– Ett par som har barn tillsammans har ”visat” att båda i paret är fertila. Faktorer som kan på- verka graviditetsmöjligheten, och som inte hör samman med ålder, är då med större sannolikhet uteslutna.