Insemination

Annas och Ankis graviditet startade på Storkkliniken i Köpenhamn. Där har de i mikroskop sett de små spermierna som gjorde det hela möjligt – och där inseminerades Anki.

När Anki och Anna efter sex år tillsammans bestämde sig för att skaffa barn gick det undan. De fattade beslutet i höstas och tre månader senare var de gravida.
– Vi började prata om barn redan när vi träffades, säger Anna. Men jag var inte redo, även om jag visste att Anki alltid varit jätteduktig med barn. Det var en mognadsgrej för mig.

PÅ LIKA VILLKOR
Annas ålder i kombination med att hon aldrig känt samma längtan som Anki efter att få vara gravid avgjorde vem som skulle bära barnet. Det har funnits en stor önskan hos dem om ett barn som är en del av dem båda – en biologisk omöjlighet.

Anna har accepterat att även om hon inte är den som bär barnet så är hon på lika villkor delaktig i sonen eller dotterns uppfostran och liv.
– När vi bestämde oss så kontaktade vi Storkkliniken i Danmark, helt enkelt därför att vi hade hört väldigt gott om dem, säger Anki.

Processen startade med ett joursamtal över telefon som var väldigt bra.Under joursamtalet fick de de dels praktisk information kring inseminationen, dels svara på frågor om sig själva, sin relation och hur de ser på föräldraskapet.

SNABBA RYCK
Därefter fick Anki genomgå tester och ta en mängd olika prover. De fick en tid för insemination flera månader fram.
– Jag blev jättebesviken, säger Anki. Man brukar inte behöva vänta på att få komma till kliniken och vi hade inte räknat med det.

Julen 2008 firade de hos Annas föräldrar i Helsingborg och precis då inföll Ankis ägglossning. De ringde till Storkkliniken i Köpenhamn och fick löfte om att komma dit och inseminera trots att de egentligen inte hade tid förrän en månad senare.
– När vi kom dit fick vi först titta på spermierna i mikroskop, säger Anna.
Själva inseminationen tog inte mer än några minuter och efteråt fick paret ligga kvar i en timme på en dubbelbrits.

Direkt på plats kände Anna på sig att det hade gått vägen och när de kom tillbaka till hotellet satte de sig och gick igenom almanackan för att leta efter namn.
– Men jag hade förberett mig på att det inte skulle bli något, säger Anki. Jag kände mig svullen efteråt, men det är helt normalt. Dagarna innan jag skulle testa mig trodde jag att jag skulle få mens och kände mig väldigt känslig.

POSITIV TEST
Den dagen då Anki skulle testa sig, vaknade hon jättetidigt. Resultatet blev, till hennes stora förvåning, positivt.
– Jag bara skrek rätt ut och ropade på Anna och sa att jag trodde att vi var med barn, minns hon och skrattar. Sedan höll vi det för oss själva några veckor innan vi berättade för andra.

Anna och Anki har valt att ha en öppen donator, vilket innebär att barnet kan ta reda på vem det är. Det var en viktig fråga för dem båda.
– Donatorn har förbundit sig att träffa barnet minst en gång, berättar Anna. Det ser vi som en väldigt positiv egenskap, att man har tagit ansvar.
– Samtidigt så är det viktigt att barnet själv får välja om det vill ha kontakt, säger Anki. Vi ville bara se till att möjligheten fanns.

MANLIGA FÖREBILDER
Anki och Anna har ingen manlig släkting på nära håll och tycker att det är väldigt viktigt att barnet får en manlig förebild i sin närhet.
– Vi är ju inte mansfientliga, säger Anna. Vi tycker om män och vill att det ska finnas män i vårt barns liv. Därför har vi tänkt att olika män i vår närhet som är duktiga på olika saker, ska få rollen som en slags beskyddare för vårt barn och ta ansvar för just det område som de är duktiga på.

Insemination numera tillåtet

Från och med första juli 2005 är det tillåtet i Sverige för kvinnliga par att skaffa barn via insemination. Det kan göras vid ett flertal kliniker, både privat och hos landstinget. Insemination med donerad sperma görs vid fem kliniker.

I Sverige har barn som kommer till via insemination på klinik rätt att få reda på vem fadern är, vilket inte alltid är fallet om man gör en insemination utomlands.
Anna och Anki gjorde sin insemination på Storkkliniken i Danmark dit många som insemineras med donerad sperma vänder sig. Kostnaden för Anna och Ankis insemination slutade på ungefär 20 000 kronor.

Källa: RFSL