Hindrar amningen graviditet?


Hindrar amningen graviditet?

Fråga

Jag och min man har alltid sagt att vi vill försöka skaffa två barn tätt. Vi är fortfarande överens om att det är vad vi vill.
Vår son är nu 4 månader och jag ammar honom. Ska jag sluta amma för att få igång ägglossningen snabbare? Hur lång tid efter man slutat amma kommer mensen igång? Om man inte slutar amma – när kan man då räkna med ägglossning igen?

”3 vill bli 4”

Svar

Det är väldigt olika hur lång tid det tar för menstruationen att komma igång hos ammande kvinnor efter en förlossning. För vissa kvinnor startar menstruationen och även ägglossningen efter fyra fem månader, medan det för andra kvinnor tar upp till ett år.
Det är inte alltid som man har ägglossning fast man blöder. Vid ägglossningen ökar det så kallade LH-hormonet i blodet, vilket kan mätas i urinen. På apoteket finns test som mäter detta hormon. På så sätt kan man se om man har ägglossning eller inte. Dessa test är dock dyra och inte 100 procent säkra.
Amningen har många positiva effekter för såväl mamman som för barnet varför man inte rekommenderar amningsstopp för att möjliggöra en snabb ny graviditet. Ägglossningen brukar komma igång spontant när kvinnans kropp är redo för en ny graviditet.
Men visst är det så att amning ibland kan tänkas ”hindra” nya graviditeter genom att ägglossningen kan hämmas hos vissa kvinnor.

Maria Sennström

Ställ en fråga


Klicka här!