Hans forskning om missfall kan öka chansen för drabbade par

Gynekologen Lennart Blomqvist forskar om missfall: ”Jag försöker minska stressen och oron”

Kan acetylsalicylsyra som finns i smärtstillande och febernedsättande medel förhindra tidiga missfall? Eller kan känslor av trygghet öka chansen till en fullgången graviditet? De frågorna undersöks i
en omfattande studie av gynekologen Lennart Blomqvist vid Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

Vad undersöker du i din forskning?
– Jag tar reda på om upprepade tidiga missfall kan bero på att små, små blodproppar bildas i spiralartärerna till moderkakan och begränsar blodförsörjningen till fostret. Jag undersöker om behandling med acetylsalicylsyra, som förebygger blodproppar i artärerna, kan vara en lösning. Den forskning som har gjorts är begränsad till några små studier som inte ger några säkra resultat. I min studie undersöker jag även om ett tryggt omhändertagande ökar möjligheten till en fullgången graviditet.

Hur kom du fram till ämnesvalet?
– Som gynekolog har jag träffat många par som fått flera missfall. Omkring 1 procent av alla fertila par drabbas av upprepade tidiga missfall och det är ett trauma för alla inblandade. Jag fick en idé om att kanske kunna förebygga tidiga missfall genom behandling med en låg dos acetylsalicylsyra hos 20 par där utredning inte har visat någon förklaring till missfallen. Resultatet blev 20 normala graviditeter. Ett bra resultat, men som ändå helt hamnar inom slumpens ram. Jag insåg att det behövdes en betydligt större och vetenskapligt upplagd studie för att kunna dra någon säker slutsats. 2008 påbörjade jag därför en omfattande studie som antagligen kommer att avslutas nästa år.

Hur långt har du kommit i forskningen?
– Hittills ingår 287 kvinnor. Det är ingen hemlighet att det fötts 208 barn och att det finns 32 pågående graviditeter. Det är helt klart någonting som fungerar, frågan är bara vad. Man ska komma ihåg att det naturliga utfallet innebär att sannolikheten är runt 50 procent för att den fjärde graviditeten efter tre missfall kommer att gå bra. Det behövs därför många observationer. Jag räknar med att det behövs 400 kvinnor innan man kan tala om ett statistiskt säkert resultat.

Vad innebär ett tryggt omhändertagande?
– Forskning som gjorts vid Ullevåls sjukhus i Oslo pekar på att ett tryggt omhän- dertagande minskar risken för missfall. I min studie ingår TLC-faktorn som står för tender, love and care i bemötandet. Jag tror att den faktorn kan ha stor betydelse. Jag försöker till exempel att minska stress och oro hos paren genom att avråda dem från att söka information på internet och istället kontakta mig om de har frågor. I min rockficka ligger det alltid en påslagen mobiltelefon som de kan nå mig på. Paren kommer också på undersökningar hos mig. Om det visar sig att TLC-faktorn ökar chansen till en fullgången graviditet ska det bli spännande att se hur den svenska vården hanterar den kunskapen.

Vad får du för reaktioner från par som har fått sina efterlängtade barn?
– Jag har en anslagstavla full med kort på små bebisar och hälsningar från glada föräldrar. Jag känner att det jag forskar på gör nytta. Det värmer oerhört.

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.