6 sätt att stötta någon som har svårt att bli gravid

Ofrivillig barnlöshet är vanligt idag och de flesta känner någon som vill, men som har svårt att, få barn. Så många som vart sjunde till vart tionde par i Sverige idag lider av nedsatt fertilitet.

Krister Björne är ordförande i föreningen Iris, Infertilas riksförening*, en patientförening för ofrivilligt barnlösa i Sverige. Han är en av de kontaktpersoner som finns till hands i föreningen för den som har frågor eller behöver prata med någon om ofrivillig barnlöshet, som drabbad eller anhörig/vän. Han menar att Karins och Elins berättelser här intill stämmer väl överens med många andras.

I föreningen märker man tydligt av att ofrivillig barnlöshet blir allt vanligare – det är många som tar kontakt.
– Att vi i dagens samhälle väljer att skaffa barn allt senare i livet gör att vårt arbete växer. Idag är vi människor vana vid att själva kunna styra och planera våra liv, och väntar med att skaffa barn tills vi anser oss vara redo, efter att vi studerat klart och gjort karriär. När vi bestämmer oss för att vara redo förväntar vi oss en graviditet inom några månader. Vilket då kan vara svårt, eftersom kvinnans fertilitet minskar med ökad ålder.

Även om många lyckas att få ett första barn kan problemet komma när man försöker skaffa ett syskon – då man är ännu ett par år äldre.
– Jag minns ett telefonsamtal jag hade nyligen med en kvinna som var mycket nedstämd. Hon hade inte tänkt ha fler än ett barn, men nu hade hon ändrat sig och ville gärna ge sin son på två år ett syskon. Men det var inte möjligt.
– Man kan vara närmare fyrtio år och börja gå igenom IVF-behandlingar utan resultat och börjar då kanske titta på adoption, för att upptäcka att man även där hindras av sin ålder.Föreningen fyller en viktig funktion.
– Som ofrivilligt barnlös möts man ofta av oförståelse från omgivningen, men det är inte heller alltid så lätt för en utomstående att se och förstå hela situationen för ett par eller en person som är ofrivilligt barnlös, säger Krister Björne.

När du väntar barn– men din vän är ofrivilligt barnlös – 6 tips!

Även om man inte missunnar någon annan lyckan över att få ett barn kan det vara svårt när man själv kämpar för att bli gravid. Här är tips från föreningen Iris hur man kan berätta om en graviditet för en vän som är ofrivilligt barnlös.

  1. Genom att berätta för vännen i förväg kan du ge honom eller henne en chans att dela överraskningsmomentet med er när ni meddelar vänner och bekanta. Om hon/han är förberedd kan det vara lättare att vara öppet glad, vilket kan vara svårt om man inte har haft en chans till en reaktion tidigare.
  2. Ett sätt att verkligen förbereda vännen, är att berätta redan när ni försöker få barn, att ”nu har vi slutat med p-piller och vi ska försöka”.
  3. Förvänta dig inte att vännen entusiastiskt ska dela dina upplevelser och känslor under graviditeten. Berätta i lagom doser och känn av hur hen tar det.
  4. När ni har blivit föräldrar: undvik inte, för att visa hänsyn till de ofrivilligt barnlösa, att bjuda med dem på barnkalas eller julfirande. Det är bättre att bjuda dem, men att också uttrycka att man förstår om det känns svårt. Låt det vara deras beslut.
  5. Att genomgå medicinska utredningar och behandlingar innebär en mental berg- och dalbana. Du kan ge stöd genom att fråga hur vännen mår och erbjuda henne/honom möjligheten att prata om barnlösheten. Men var beredd på och respektera om hen avböjer just då.
  6. Undvik kommentarer som egentligen är väl­menande, men som kan såra djupt: ”Barn är inte alls så underbara som du tror”.

Källa: Iris anhörigbroschyr

Fotnot: Sedan den här artikeln skrevs har föreningen Iris bytt namn till Riksförbundet ofrivillig barnlöshet.