Fira bebisen med en babyshower

Baby showers, fester för att fira bebisen i magen, blir allt vanligare bland blivande föräldrar. Traditionen kommer från USA och på ett baby shower-party får man presenter, firar med roliga lekar, och äter tårta. Vilka är fördelarna med ett baby shower-party? Finns det några nackdelar – i så fall vilka? Vi Föräldrar har frågat några experter.

N

u ska vi fira! Men inte bara när bebisen har kommit ut och det kanske vankas dop eller namngivningsfest. Nej, idag blir så kallade baby showers allt vanligare bland blivande föräldrar, ­oavsett om man får barn genom adoption eller på biologisk väg. Sociala medier svämmar över av bilder på blöjtårtor, ballonger, pastelliga cupcakes och namnröstningslistor. Kändisar ordnar – och får ­– födelsefester, som de blåser upp stort på sina bloggar med ­tusentals följare.

Har baby shower-traditionen kommit till Sverige för att ­stanna?

Ja, tror experterna – och idag är baby showers inte längre förbehållna den blivande modern, utan är också till för par i samkönade relationer och pappor. ­Man kan se att fenomenet ”couple ­showers” (parfester) växer i USA, där man har firat baby showers med ­självklarhet ända sedan det moderna ­konsumtionssamhället ­vaknade på 1950-talet. Namnet kommer av att man öser (duschar!) presenter över den blivande mamman eller pappan under ett slags ­möhippa eller svensexa ordnad av vännerna – ibland som en överraskning.

En man omgiven med balonger.

Varför inte satsa på en dad-to-be-shower? Foto: Shutterstock

Tv-serier som Vänner och Cityakuten, där tv-tittarna fick möta baby showers på bästa sändningstid, tog trenden till Sverige på 1990-talet.

– De som ägnar sig åt baby showers, och andra barnrelaterade nya traditioner, är främst trendsättande människor i 30-årsåldern, de som känner att de driver utvecklingen framåt, säger Agneta Lilja, lektor i etnologi vid Södertörns högskola, som har forskat kring moderna traditioner.

Baby shower är en hyllning till livet

Hon menar att det inte är någon tillfällighet att många nya traditioner handlar om barn, ­eftersom vårt samhälle generellt just nu har stort barnfokus.

– Samtidigt som vi lever i ett välmående samhälle är vi också utsatta för mycket våld och död via medierna. Då kan sådana här traditioner bli en hyllning av livet, en ­bearbetning av allt det svåra, säger Agneta Lilja.

Och i och med att vi, tack vare internet, kommer allt närmare varandra i världen, tror Agneta Lilja att vi i Sverige kommer att fortsätta att anamma traditioner från andra länder. Men för att vi ska ta till oss de nya ­traditionerna måste de uppfylla vissa krav.

– De måste vara förenliga med de värden om medmänsklighet och kärlek som vi ­själva omhuldar. Det måste finnas en lucka att fylla – vi anammar inte vad som helst, säger hon.

Ultraljudspartyn inte aktuellt i Sverige

Alla bebistraditioner är alltså inte självklara i Sverige (och kommer kanske inte att bli det heller). Ultraljudspartyn som är ­populära i USA, att en läkare tar hem en bärbar ultraljudsapparat och gör köns­bestämmande ultraljud i hemmet under vänners och ­släktingars ivriga påhejande, kommer till exempel inte att bli aktuellt i ­Sverige, tror Agneta Lilja. Delvis för att det kan finnas risker med att göra fler ultraljud än medicinskt ­nödvändigt.

Däremot har andra former av ”köns­avslöjanden” ­(”gender reveal” på engelska) blivit ­vanligare även i Sverige. Det vill säga att man avslöjar barnets kön för omvärlden på ett spektakulärt sätt på en fest eller i sociala medier. ­Kanske med hjälp av ­färgad ­konfetti i en ballong som man ­smäller inför gästerna, eller att man öppnar en låda tillsammans som är fylld med ­heliumballonger (blåa för pojke, rosa för flicka – oftast ). Som en motreaktion till de här stereotyperna finns också de som gör ett ställnings­tagande och kör regnbågs­partyn – för att visa att man inte tycker att könet på ­bebisen spelar ­någon roll.

Guldballonger som bildar ordet Baby.

Vad ska bebisen heta? Låt vännerna lämna namnförslag som en del av festen. Foto: Shutterstock.

En ritual som ligger i tiden

Agneta Lilja anser att vi lever i ritualiseringens tid och att vi idag är extra mottagliga för nya ritualer.

– Ju mer vi förlorar överblick över den värld vi lever i, desto mer kontroll vill vi ha över det lilla, det som är enkelt att förstå. Eftersom vår vardag ser ut på ett ganska liknande sätt året runt, oavsett årstid, ­behöver vi också lite förtrollning i lunken. Jag tror dessutom att vi, i en alltmer individualiserad tid, söker efter fysiska möten, eftersom vi är flockvarelser. Då blir de nya traditionerna ett legitimt tillfälle att träffas utan att tränga sig på, säger hon.

Tidigare har vårt behov av ritualer i mångt och mycket uppfyllts i den kyrkliga gemenskapen. På 1800-talet var det till exempel tradition i Sverige med kyrk­tagning, en ritual som innebar att ­barnaföderskan återupptogs i den kyrkliga gemenskapen 40–60 dagar efter att hon fött barn. Innan dess fick hon inte gå utanför den egna gården, inte gå över vägar eller rinnande vatten och hon fick inte ta andra människor i hand. Före kyrktagningen ansågs nämligen kvinnor som fött barn som en fara för sin omgivning, eftersom de stod utanför kyrkans gemenskap. En ­ganska galen tradition, kan tyckas idag. Men behovet av ritualer finns kvar.

Stort kommersiellt intresse för baby shower och kryst-presenter

– De ger oss en känsla av sammanhang och mening, att livet går vidare och att vi som individer är en del av en kedja, en ”circle of life”, säger psykologen Marina Järvinen Katz, som har jobbat med föräldrautbildning för Stockholms stad.

Det finns ett stort kommer­siellt intresse i nya företeelser som baby showers, ”krystpresenter” (en present till mamman efter förlossningen) och baby moons (semester för de blivande föräldrarna innan barnet kommer).

– Barn har blivit lite av ett statusprojekt. Men baksidan av trender som så tydligt är förknippade med att konsumera är att de också kan bli ett mått på hur populär man är; att man har många vänner som ordnar saker för en, säger Marina Järvinen Katz.

Psykolog Anna Bennich Karlstedt håller med. Hon har jobbat länge med stresshantering och anser att de nya traditionerna riskerar att skapa en press.

Traditioner som baby shower kan skapa förväntansstress

– Om man inte får någon baby shower kan man bli besviken och kanske börja ­ifrågasätta sina vänner. I mitt jobb ser jag många drabbas av den här förväntans­stressen. Det slutar aldrig – allt vi ska ha, uppnå, hinna med och vara lyckade i. Den ständiga jakten på lycka föder känslor av miss­lyckande hos många, säger Anna ­Bennich Karlstedt.

tarta-till-baby-shower-partyt

En ny människa har blivit till. Det vill vi fira! Tårtor är ett populärt inslag på baby shower-festen.

Psykolog Marina Järvinen Katz efterlyser också mer firande av de icke-heteronormativa familjerna.

– Även om en traditionell baby shower oftast riktar sig till den födande kvinnan i en heterosexuell parrelation, och bara har kvinnor som deltagare, finns det inget som hindrar att man gör på sitt eget sätt för att fira barnets ankomst. Med tanke på att det är en importerad och ganska ny företeelse kan man göra glädjen än större genom att forma sin egen ritual; man behöver inte göra ”som alla andra” för traditionens skull, säger Marina Järvinen Katz.

I USA spänner baby shower-budgetarna från 500 dollar (cirka 4 400 kronor) upp till flera miljoner kronor. Men långt ifrån alla baby showers är så extravaganta.

– Just nu är trenden att lägga mindre pengar på själva ­sammankomsten och mer på presenterna till bebisen, säger Liza Utter, amerikansk ­fest­arrangör.

Och visst finns det fördelar också.

– En baby shower är ju också ett tillfälle att träffas, bli lite ompysslad och att sätta denna stora händelse i centrum – att fira livet! säger Anna Bennich Karlstedt.


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
NUVARANDE Fira bebisen med en babyshower
NÄSTA ”Helst en dotter” – varför är det så?