Är blödningarna farliga?

Är blödningarna farliga?

Fråga

Jag är gravid i vecka åtta. Förra veckan fick jag en liten, mörk blödning som gick över. Två dagar senare kom en till, nu har jag haft sammanlagt fyra små mörka blödningar. Nu i helgen har jag fått ljust rosafärgade flytningar.
Har ringt kvinnoklinikens akutmottagning, men de kan inte ta emot mig om jag inte har kraftiga blödningar.
Håller jag på att få missfall? Är 29 år och både jag och min sambo blev glatt överraskade av beskedet. Nu har vi svårt att slappna av och vågar knappt hoppas.

Emma

Svar

Blödningar under tidig graviditet är mycket vanligt. Ibland kan det vara de första symtomen på en onormal graviditet där man så småningom drabbas av missfall. Man kan också få blödningar av andra orsaker under graviditeten, därför är det klokt att bli undersökt av en gynekolog. Blödningar kan även förekomma vid en alldeles vanlig och normal graviditet.
Vid riklig blödning, där man blöder som vid en menstruation, eller om man har ont, ska man kontakta läkare akut. Är blödningen mer sparsam och man inte har ont kan det räcka med att göra en gynekologisk kontroll inom de närmaste veckorna. Det är dock viktigt att komma ihåg att man kan ha blödningar trots att allt är som det ska, men man bör ändå kontakta sin gynekolog för att bli undersökt.

Maria Sennström

Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren