Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Anlita en förlossningsfotograf – så gör du

Mobilbilder i all ära men att ha professionella förlossningsfoton kan bli ett minne för livet. Förlossningsfotografen Linnéa Geiger berättar hur det går till (och hur mycket det kostar!). 

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Linnéa Geiger, förlossningsfotograf.
Linnéa Geiger, förlossningsfotograf.

Hur går det till att anlita en förlossningsfotograf?

– Det börjar med att en familj tar kontakt med mig, antingen via min hemsida eller på Instagram. När jag säger vad det kostar brukar jag tappa ungefär 60 procent. Jag tar nästan 16 000 kronor för en fotografering, och det är mycket för de flesta, särskilt eftersom man i USA även måste betala för sin förlossning, antingen till sjukhuset eller till en barnmorska. Om familjen accepterar priset ses vi på en fika; det är viktigt att föräldrarna känner sig trygga med mig och min energi och att de känner att de kan lita på mig i sitt "birth space".

Tips för dig som vill anlita en förlossningsfotograf– Det är jätteviktigt att känna sig trygg med sin fotograf och att ens fotograf är duktig på att känna av stämningen i rummet så att hen aldrig är i vägen, säger Linnéa Geiger. Här är hennes tips på hur man ska gå till väga om man vill anlita en förlossningsfotograf:

1. Vilka regler gäller? Det kan behövas tillstånd från sjukhuset för att få ha med en fotograf på förlossningen.

2. Ta referenser. "Kolla sociala medier! Kolla fotografens hemsida. Be om referenser från tidigare kunder."

3. Träffa fotografen i förväg. "Man bör absolut träffas innan man bestämmer sig. Det är viktigt för både fotografen och familjen att de kan känna sig trygga med varandra. Jag försöker att aldrig prata eller störa en födande mamma så det är viktigt att gå igenom alla frågor innan det är dags att föda."

4. Bra frågor att ställa till fotografen:

Hur ser en 'dag på jobbet' ut?

Hur brukar fotografen vara i ett förlossningrummet – tyst eller pratsam?

När ska man ringa sin fotograf?

Vad händer om man inte längre vill ha fotografen närvarande?

Hur länge är fotografen där efter förlossningen?

När kan man förvänta sig sina foton?Källa: Linnéa Geiger, förlossningsfotograf

– Vi går igenom alla tänkbara scenarion, och jag frågar dem vad för slags foton de vill ha, hur mycket eller lite de vill se av själva födseln. Det är ofta mycket frågor! Sedan skickar jag kontrakt, en "photo release", det vill säga om jag får dela foton på sociala medier från deras födsel eller ej, och så betalar de en handpenning så att jag kan hålla deras datum för dem. Sedan är det klart och vi hörs i regel inte mycket mer förrän det är dags för mig att komma och fotografera. Efter förlossningen redigerar jag fotona innan jag skickar dem till familjen, och det gör jag tidigast 4–6 veckor efter födseln så att familjen får tid att processa och smälta förlossningen utan mina bilder. Ibland kan fotona se smärtsamma ut och jag vill inte påminna dem om det förrän de fått distans till allt.

Hur kom det sig att du blev förlossningsfotograf?

– Jag såg att det var en ny nisch som jag blev väldigt nyfiken på. Jag är en rätt "crunchy" mamma själv som långtidsammar, samsover och bär mina barn i sele så länge jag kan. Att få fotografera en födsel lät som en dröm! Jag tog kontakt med några doulor och frågade om jag kunde få följa med dem om deras klienter godkände det. Jag började jobba gratis, vilket jag inte rekommenderar så här i efterhand, men det gjorde att jag fick mycket erfarenhet och tid att lära mig, innan jag blev stark nog att kunna ta betalt. Det är dyrt att anlita en födelsefotograf så det är viktigt att kunna leverera riktigt bra foton.

VINNARBILDEN. Med det här fotot, på ett par från Puerto Rico och deras nyfödde son, vann Linnéa Geiger fototävlingen Birth Becomes Her i klassen "Out of hospital".
VINNARBILDEN. Med det här fotot, på ett par från Puerto Rico och deras nyfödde son, vann Linnéa Geiger fototävlingen Birth Becomes Her i klassen "Out of hospital".

Din bild som vann pris i tävlingen "Birth becomes her", berätta lite om den! 

– Det var en hemmaförlossning, ett par ifrån Puerto Rico som födde sin förstfödde son här i USA. De hyrde en lägenhet som var så liten att de enda möblerna de hade var säng, en byrå för sina kläder och ett litet bord. Lägenheten hade inte ens ett kök utan bara en kokplatta i ett hörn. De hade en "birth pool" som tog upp så mycket plats i det lilla utrymmet att vi inte kunde öppna ytterdörren och jag, barnmorskan och doulan var de enda som var där. Det var så litet att hur vi än positionerade oss rörde vi alltid vid varandra och det gjorde situationen väldigt intim och stark för oss alla. Jag har sett många partners som varit helt oengagerade i förlossningen, och många fantastiska partners som stöttat den födande. Men den här pappan var mer än fantastiskt, han var helt otrolig, det var som att han kände allt mamman gick igenom. Han var helt fokuserad på henne och hennes välbefinnande och det var verkligen magiskt att se deras relation och samarbete. Ingen av dem märkte mig och tack vare det kunde jag vara nära och ta det här fotot.

Läs också: 11 foton du inte vill missa att ha från ditt barns födelse!

Artikeln fortsätter under bilden.

Fotograf Linnéa Geiger om bilden: ”Att föda hemma har sina fördelar, som att krypa ner i sin egen säng 20 minuter efter att man fött barn. Den här mamman gjorde en smoothies av sin moderkaka som hon drack upp där i sängen.”
Fotograf Linnéa Geiger om bilden: ”Att föda hemma har sina fördelar, som att krypa ner i sin egen säng 20 minuter efter att man fött barn. Den här mamman gjorde en smoothies av sin moderkaka som hon drack upp där i sängen.” Foto: Linnéa Geiger

Vad kan vara knepigt i ditt jobb?

– I mitt uppdrag ingår det att jag är "on call" från vecka 38 fram tills att bebisen är född. Under de fem veckorna håller jag mig hemma, eller så nära hemmet jag kan. Jag tar med mig min kamera vart jag än går så att jag är redo att åka till familjen som väntar barn. Jag har ingen maxtid på hur många timmar jag är där, och jag har varit på många födslar som varit upp mot ett dygn långa. Jag ser även till att ha flera barnvakter under den här tidsperioden så att jag kan åka hemifrån inom en timme efter att familjen har hört av sig. Det är svårt att boka något under de här veckorna och det krävs tålamod från alla runtomkring mig. Det är väldigt krävande och en stor anledning till varför många fotografer väljer att inte fotografera födslar.

Det är ditt första möte med den största kärleken i ditt liv

Det är också knepigt att få människor att förstå värdet av att anlita en förlossningsfotograf; det är fortfarande en vanlig åsikt att en förlossning ska vara privat och bakom stängda dörrar. Jag försöker förklara för de som är tveksamma att det är ditt första möte med den största kärleken i ditt liv. En stund som så många av oss faktiskt glömmer bort på grund av utmattning och hormoner. Att ha foton, även om det bara är mobilfoton, från ens födsel är otroligt värdefullt för de flesta. En förlossning är bland det svåraste man kan gå igenom; vår kropps största utmaning och det är något vi ska vara stolta och tacksamma över och inte känna att det är något vi behöver gömma!

Fotograf Linnéa Geiger om bilden: "Förlossning där mamman inspekterar barnet i några minuter innan adoptivmamman kommer och tar över."
Fotograf Linnéa Geiger om bilden: "Förlossning där mamman inspekterar barnet i några minuter innan adoptivmamman kommer och tar över." Foto: Linnéa Geiger

Finns det någon särskild förlossning eller händelse som du minns lite extra?

– Jag har fotat både adoptionsfödslar (när barnet adopteras bort direkt efter förlossningen, ibland är de blivande föräldrarna med i förlossningsrummet, redaktionens kommentar) och surrogatfödslar; det är en otrolig upplevelse att se kärleken i ett rum under de förlossningarna. Barnen är älskade av så många och så otroligt efterlängtade. Några gånger har jag fotat ensamstående mammor och det är väldigt speciellt, att se hur starka kvinnor ibland måste vara, och är! Den senaste ensamstående mamman jag fotograferade födde hemma i sitt badrum, klippte navelsträngen själv, och efter bara någon timme gjorde hon mackor till sina två äldre barn som satt och tittade på teve i vardagsrummet. Det var så starkt, och smärtsamt, att se.

Mitt favorituppdrag är att fotografera hemförlossningar. Det är rätt vanligt i USA och det är en helt annan stämning: avslappnat, lugnt och stilla. På amerikanska sjukhus kan det vara väldigt mycket regler som måste följas för sjukhusets bästa – inte nödvändigtvis för den födandes bästa.

Vilka tips skulle du vilja ge den som ska fotografera sitt eget barns födelse?

– Som partner får man passa på att fotografera när den födande inte behöver en. Försök att fotografera scener som kommer att visa henne hur stark hon är! Ta inte foton när bebisen föds, då tycker jag att du ska hjälpa den födande och uppleva ögonblicket. Fotografera första amningen, navelsträngen, moderkakan. Och spela in bebisens lilla skrik på mobilen, det finns inget bättre ljud!

Jag fixade kameran åt min man och sa åt honom att bara trycka på knappen
Fotograf Linnéa Geiger om bilden: ”Mamman hade en lång förlossning som inte gick som hon ville. Hon hade planerat att föda hemma men fick efter komplikationer föda på sjukhus. Hon var helt inne i sin egen värld och hennes man var där hela tiden och stöttade.”
Fotograf Linnéa Geiger om bilden: ”Mamman hade en lång förlossning som inte gick som hon ville. Hon hade planerat att föda hemma men fick efter komplikationer föda på sjukhus. Hon var helt inne i sin egen värld och hennes man var där hela tiden och stöttade.”

Säg ett obligatoriskt motiv som måste finnas med från en förlossning enligt dig? 

– "Partner support", det vill säga när pappan eller partnern i fråga stöttar den födande mamman. Jag tycker ofta att en förlossning kan kännas som en ensam resa för den födande kvinnan och jag försöker ta foton som visar att hennes partner håller om henne, tittar på henne, masserar hennes fötter och så vidare. Förstås vill jag också fånga första ögonblicken med bebisen och första amningen. De bilderna är måsten enligt mig! Har man tid att stanna längre efter förlossningen är det jättefint att fotografera när syskon och andra får träffa den nya familjemedlemmen.

Har du fotograferat kejsarsnitt någon gång?

– Bara mina egna! Då fixade jag kameran åt min man och sa åt honom att bara trycka på knappen. De är så dåliga men jag ÄLSKAR dem!

Läs också: Skriva förlossningsbrev – vad vill barnmorskorna veta? 

OM LINNÉA GEIGER

Linnéa Geiger
, 35, har Walter, 4, och Theodore, 2, och bor i Atlanta, USA. "Jag fotograferar med en Nikon DF och en Sigma Art 35 mm objektiv." Linnéa Geigers foto vann första pris i klassen "Out of hospital" i en stor förlossningsfototävling. Kolla in Linnéas bilder här och följ Linnéa på Instagram.