Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Växelvis boende – hur tidigt kan man ha det?

Hur länge behöver en nyfödd bebis bo enbart hos sin mamma? undrar den kommande bebisens pappa. Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Bebisen behöver bygga upp en trygghet med båda  föräldrarna – det är grunden för växelvis boende.
Bebisen behöver bygga upp en trygghet med båda föräldrarna – det är grunden för växelvis boende.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Fråga: Hur länge behöver en nyfödd bo hos sin mamma?

Jag och min sambo är inte tillsammans längre men har god kontakt som vänner.

Jag undrar hur länge en nyfödd behöver vara hos bara sin mamma och alltså inte kan bo 50% hos mig respektive 50% hos mamman?

Jag frågar fast ungen inte är född än eftersom jag vill vara förberedd.

PH 

Barnpsykolog Malin Bergström: Bebisen ska bygga upp en trygghet med er båda

Barnpsykolog Malin Bergström
Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Det beror på en massa saker: om bebisen ammas och i så fall hur mycket, hur snabbt bebisen tyr sig till er båda och hur nära ni bor varandra, till exempel. Det styrs också av om ni båda kan vara med och ta hand om och lära känna bebisen från början.

Bebisen ska bygga upp en trygghet med er båda, det är grunden. Och ni ska lära känna bebisen så att ni vet hur ni kan trösta och läsa av dess behov.

Ni har en underbar tid och en underbar uppgift framför er – bland det mest omtumlande man kan vara med om, om du frågar mig! Men känslorna kan också komma att drabba er som en – ja, man kanske kan säga käftsmäll.

Bebisar väcker primitiva känslor. Det är en evolutionär kraft som syftar till vår faktiskt viktigaste livsuppgift: att få avkomman (det vill säga bebisen) att överleva.

Känslorna som drabbar en handlar om att man vill beskydda bebisen mot allt, ibland till och med mot den andra föräldern, eftersom det kan kännas som att man själv skyddar bebisen bättre. Och det är här någonstans som det här med att dela på omsorgen kan bli komplicerat. Att bygga förtroende och tillit för varandra som föräldrar är därför avgörande. Plus att ha överseende med lite extra känslosamhet hos varandra.

Prata, prata och prata med varandra, är därför mitt tips. Och påminn er om att ni båda behöver träna på att ta hand om bebisen för att det ska sätta sig i ryggraden. Om man som pappa bara är med och kollar över axeln och inte själv är i skarpt läge lär man sig aldrig, så in i matchen och hitta dina egna sätt med ditt barn! Sedan känner ni av när det är läge att barnet börjar bo med båda, och hur ofta den ska flytta.

Var respektfulla mot varandra som föräldrar. Alltid. Ni behöver vara toleranta. Snälla. Och bjussiga. Det är den viktigaste gåvan ni kan ge ert barn.

Och kom ihåg att föräldraskap är det mest irrationella man kan ägna sig åt. Föräldraskap är nämligen i väldigt hög grad en känslostorm, eftersom vi behöver ha känslorna påkopplade för att förstå små bebisar.

Sedan går resten som en dans.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.