Vår sociala 2-åring är plötsligt rädd för släkt och vänner

Vår 2-åring har alltid varit väldigt glad, social och orädd, men nu är han jätteblyg för vissa människor och min lillebror på 15 år är han plötsligt livrädd för. Vad beror detta på? Går det över? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Fråga: Varför är 2-åringen plötsligt rädd för släkt och vänner?

Vår 2-åring har alltid varit väldigt pigg, glad, social och orädd, men sedan två veckor tillbaka är han jätteblyg för vissa människor, även nära släktingar som han känner väl och träffar ofta. Min lillebror på 15 år är han plötsligt livrädd för, han gömmer sig och vill inte vistas i samma rum som min lillebror, och när jag pratar om honom gråter han och gömmer sitt ansikte i händerna. Det är likadant med flera andra, främst unga män i tonåren men även vissa kvinnor som han har träffat tidigare och är bekant med.

Min bror har han träffat regelbundet sedan han föddes och det har aldrig varit problem tidigare.

Vad beror detta på? Går det över? Hur ska vi som föräldrar hantera det?

Orolig

Barnpsykolog Malin Bergström svarar: ”Låt honom komma upp i famnen när han blir ängslig”.

Barnpsykolog Malin Bergström svarar en mamma som är nedstämd.

Foto: Stefan Tell

Barnpsykolog Malin Bergström

När ett litet barn plötsligt förändras kan det förstås bero på att något särskilt har hänt. Både enstaka händelser och ett pågående bemötande som barnet uppfattar som skrämmande eller svårt att förstå kan utlösa rädsla. För en liten 2-åring kan det vara helt andra saker än sådant som vi vuxna uppfattar som skrämmande. Kanske har din bror eller någon av hans kompisar till exempel skojat eller busat med er son på ett sätt som skrämt honom.

När små barn upplever något mycket svårt eller skrämmande kan hela deras beteende förändras. Deras matlust, sömn och lekar kan påverkas, de kan få utbrott och ha ett väldigt starkt behov av att vara nära. Men eftersom du inte beskriver något sådant tror jag att det här helt enkelt är en fas i din sons utveckling.

Läs mer: Vår dotter blir väldigt ledsen när vi skrattar 

Att göra skillnad mellan dem man är trygg med och dem som är ”främmande” är ett led i att öka sin förståelse av hur världen funkar. När man förstår mer kan man också, innan man har ”vuxit i” sina nya tankemönster, känna sig mer liten och utsatt. Oron innebär också att han fördjupar sin trygghet med dig och sin andra förälder – för det är er han söker sig till när han blir rädd för andra.

Bästa sättet att hantera den här perioden (som kommer att gå över) är att vara tålmodig och låta honom komma upp i famnen när han blir ängslig. Förklara gärna för din lillebror att barn går igenom sådana här perioder och att det inte beror på honom. Det bästa är att din bror (och andra som nobbas) låter din son närma sig dem i sin egen takt. Ofta kan det gå bra efter en stund om din son sitter i ditt knä, du pratar lugnande och han långsamt får vänja sig.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du också ställa en fråga till vår barnpsykolog Malin Bergström? Klicka här!

Läs mer om:


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren