Vår dotter blir helt förstörd när vi skrattar

Vår dotter på 20 månader har sedan ungefär ett år tillbaka blivit helt förstörd när vi skrattar. Vad kan det bero på? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Fråga: Vi kan inte skratta hemma – vad ska vi göra?

Vår dotter på 20 månader har sedan ungefär ett år tillbaka blivit helt förstörd när vi skrattar. Det händer både när vi skrattar tillsammans med andra och tillsammans med henne.

Vår känsla är att hon känner sig utskrattad, eller att hon blir förnärmad, trots att våra skratt inte alls har något med henne att göra. Det har gått så långt att vi inte kan skratta hemma, vilket är riktigt tråkigt.

Nyligen reste vi iväg tillsammans med min familj, och det var ett ständigt gråtande från vår dotters sida. Hela sällskapet på tolv personer fick tänka på att inte skratta. Hon känner till och med av och blir ledsen av ett kvävt skratt, så det blir riktigt jobbigt.

Vad kan det här bero på? Finns det något man kan göra?

Mamman

Barnpsykolog Malin Bergström svarar: ”Hjälp henne med hennes reaktioner”

Barnpsykolog Malin Bergström svarar en mamma som är nedstämd.

Foto: Stefan Tell

Barnpsykolog Malin Bergström

Det låter som att er lilla tjej tidigt har utvecklat sitt sinne för sociala relationer. Kanske blev hon skrämd eller kände sig utanför när ni skrattade någon gång och fick den här reflexen. Det är dock något ni kan hjälpa henne med!

Istället för att låta henne slippa skratt kan ni hjälpa henne med hennes reaktioner. Eftersom ni som föräldrar är hennes trygghet är det bra att hon kommer över detta tillsammans med er. Annars blir hon mer utsatt när hon i andra situationer hör folk skratta och inte har er hjälp till förklaring och tröst.

Läs mer: Vår sociala 2-åring är plötsligt rädd för släkt och vänner

Ta henne i famnen och säg att ”Nu ska vi umgås och då kommer vi att skratta och ha roligt tillsammans”. Skratta lite extra när ni är hemma tillsammans och försök om och om igen att locka med henne i det roliga. Titta i en rolig bok eller film och uppmuntra henne att skratta med när det blir roligt. När hon reagerar förklarar ni vad ni skrattar åt och bjuder in henne att delta.

I början är det säkert svårt, men genom att vara envisa och tålmodiga kan ni hjälpa henne igenom den här svårigheten – och visa henne hur rolig det kan vara!

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du också ställa en fråga till vår barnpsykolog Malin Bergström? Klicka här!

Läs mer om:


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
NUVARANDE Vår dotter blir helt förstörd när vi skrattar
NÄSTA Vår sociala 2-åring är plötsligt rädd för släkt och vänner