Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vi ska skiljas – hur planera för det barn vi väntar?

Min fru och jag ska skiljas. Vi har en son och ett barn på väg. Hur ska vi planera för vårt ofödda barn? undrar en läsare. Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Hellre umgänge med bebis kort och ofta än länge och sällan, tipsar barnpsykolog Malin Bergström.
Hellre umgänge med bebis kort och ofta än länge och sällan, tipsar barnpsykolog Malin Bergström.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga: Hur ska vi planera för vårt än så länga ofödda barn?

Tyvärr kommer min fru och jag att skiljas.

Vi har en 3-årig son och ett barn på väg. Vi är gravida i 13:e veckan.

Jag har läst din bok Att skiljas med barn – föräldrar i två hem och tycker om tankarna kring omhändertagandet av 3-åringen och trygghet med två hem, vilket är det viktigaste för min fru och mig.

Min fråga är hur vi bäst planerar och sköter omvårdnaden samt omhändertagandet av framför allt det än så länge ofödda barnet?

Jag tog så gott som hela föräldraledigheten med vår son och älskade det, men när det barn vi väntar föds är situationen en annan med två hem och ett nytt jobb för min del, som gör att jag inte kan vara den som tar majoriteten av föräldraledigheten.

Eftersom min fru kommer att amma de första sex månaderna blir det svårt om barnet är borta längre stunder från henne, samtidigt som jag vill tillbringa så mycket tid jag kan med båda barnen.

Hur löser vi denna situation på ett tryggt och bra sätt för alla involverade?

Tacksam för alla tips och råd.

B. 

Barnpsykolog Malin Bergström: Ta hand om bebisen regelbundet, kort och ofta

Barnpsykolog Malin Bergström
Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Hej B! Kanske gör ni lite som ni kanske hade gjort om ni hade levt tillsammans? Att du tar 3-åringen lite extra den första tiden, och att ni tar hand om ett barn var när det fungerar?

Den lilla är det bra om du tar hand om regelbundet, hellre kort och ofta än länge och sällan; i början kanske bara en halvtimme/timme om det visar sig att det är en liten som vill vara som klistrad vid bröstet. Sedan utökar ni tiden i takt med att det känns lugnt med bebisen och du hittar sätt att trösta. Om du lär bebisen att ta flaska så underlättar det.

När jag har intervjuat pappor som lever växelvis med småbarn har många beskrivit pappaledigheten som viktig, så se gärna om det går att hitta sätt att dela på föräldraledigheten som funkar med ditt nya jobb.

Efter en föräldraledighet tror jag att det kommer att kännas självklart hur ni ska lägga upp barnens boende, lika självklart som det gjorde med 3-åringen.

Många föräldrar med små barn som bor växelvis låter dem flytta ofta. 1-åringar bor ibland varannan dag hos varje förälder. Det kan hjälpa barn som har kortare minnesspann och tidsuppfattning, eller så beror det på att man som vuxen längtar annars.

I grunden tror jag att ni kommer behöva pröva er fram till något som passar er. Det viktiga är att ni hittar sätt som ni alla trivs och känner er trygga med.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.