När ska barn kunna somna själva inför natten? Vi ligger alltid bredvid vår 6 månader gamla dotter tills hon har somnat. Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Fråga:

När ”bör” barn kunna somna själva inför natten? Vi ligger alltid bredvid vår 6 månader gamla dotter tills hon har somnat. Om hon gråter tar vi upp henne från spjälsängen och vaggar och lugnar henne innan vi lägger ner henne igen.

Bör vi börja träna henne på att somna själv, eller är hon fortfarande för liten?

Vi har läst din bok Lyhört föräldraskap och inspirerats mycket av den. Vi strävar efter en trygg anknytning och ett tryggt barn.

Tack för goda och fina råd!

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Före skolåldern kan jag bara se ett enda skäl till att lära barn att somna själva. Det är om man som förälder blir galen av att kvällarna försvinner i ett evigt nattande. Men för barnen finns det ingen vinst med att lära sig att somna själva.

Om ni tycker det är bökigt att ligga hos henne föreslår jag att ni istället låter henne somna i famnen i soffan eller där ni sitter på kvällarna. Eftersom hon är så liten är närheten till er viktigare än ordentliga kvällsrutiner och en ”trygg” sovplats. När hon har somnat kan ni lägga henne i hennes säng eller i en vagn eller på soffan bredvid er tills ni själva går och lägger er.

Någon gång mellan 12 och 18 månader kan ni bli mer noggranna med kvällsrutinerna igen. Om ni vill att hon då ska lära sig somna själv kan ni gradvis vänja henne genom att smyga ut efter nattningsrutinerna. Eller så ligger ni hos henne tills hon har somnat.

Välj utifrån vad ni orkar och tycker är mysigt. Släpp tankarna på hur saker ”bör” vara och sträva efter att hitta sätt som passar er och er flicka. Så länge ni är nöjda har ni det perfekta lyhörda föräldraskapet.

Vill du också ställa en fråga till vår barnpsykolog Malin Bergström? Klicka här!


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren