Min 3-åring kan inte prata i meningar

Den nyblivna 3-åringen förstår tre språk men kan inte prata i meningar och slåss ibland när han inte kan göra sig förstådd. Vad kan vi göra? undrar föräldern. Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Flerspråkig och sen men talet – vad kan man göra?
Flerspråkig och sen men talet – vad kan man göra?

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga: Mitt barn kan inte prata i meningar

Min son har just blivit 3 år. Vi pratar tre språk med honom: kurdiska och turkiska hemma, och i förskolan svenska.

Han förstår bra och sjunger bra, men kan inte prata i meningar. Han kan till exempel inte säga ”Mamma, kan jag få ett äpple?”. Istället säger han ”Mamma äpple” och pekar på äpplet han vill ha.

Ibland blir han arg på förskolan och då kan han slå de andra barnen, jag tror att han slår för att han inte kan uttrycka sig med ord.

Jag vet inte exakt vad ska jag göra, vad kan ni rekommendera?

Nazan 

Barnpsykolog Malin Bergström: Be att få träffa en logoped

Malin Bergström, Vi Föräldrars barnpsykolog.
Malin Bergström, Vi Föräldrars barnpsykolog. Foto: Stefan Tell

Vad fint att din son får så många språk från början! Forskare menar att det är precis det vår mänskliga hjärna är byggd för.

När man är 3 år är det inte helt ovanligt att inte kunna uttrycka sig i hela meningar. Att inte kunna det gör förstås din lille son frustrerad! Men att han förstår vad andra säger är positivt, för om barn har svårigheter med det kan det påverka dem i ännu högre utsträckning.

För att hjälpa din son tycker jag att du ska göra två saker:

1. Be din sjuksköterska på bvc att hjälpa dig till en logoped. Logopeder är specialister på språk och tal. En logoped kan bedöma din sons språkliga utveckling och vilken stimulans han behöver för att komma loss med sitt tal. Om det behövs kan också logopeden själv hjälpa honom på traven.

2. Be om ett utvecklingssamtal med personalen på förskolan. Ta upp din sons svårigheter att uttrycka sig och fråga hur personalen arbetar för att stimulera hans språk och för att hjälpa honom med kompisarna så att han inte tappar humöret när de inte förstår. Det är viktigt att han får hjälp av vuxna så att han inte slåss och bråkar, eftersom det blir negativt också för honom själv.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.