Vår flicka, 3 år, och vår pojke, 9 år, har egna rum. Det fungerar fint för deras del, dock lite mindre bra för oss vuxna. Vi skulle verkligen behöva ett sovrum. Så vi tänker att barnen kanske kan dela rum – eller är de för stora för det? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Fråga:

Vi och våra två barn bor i en liten trea på 60 kvadratmeter. Vår flicka, på snart 3 år, och vår pojke, på snart 9 år, har egna rum. Det fungerar fint för deras del, dock lite mindre bra för oss vuxna. Vi skulle verkligen behöva ett sovrum. Vi har ingen som helst egentid och kan inte stänga in oss någonstans ens för en sekund. Så vi tänker att barnen kanske kan dela rum?

Sovrummet är stort, barnen bråkar aldrig och de kommer jättebra överens – men jag oroar mig lite för sonen som aldrig har behövt dela rum med någon tidigare (han var 6 år när lillasyster föddes).

Är det en bra idé att barnen får dela rum med varandra, eller är det för sent att dra igång ett sådant projekt?

Vardagsrummet är stort, så vi tänkte i så fall ha en lekhörna där till vår tjej. Hon leker aldrig i sitt rum, hon bara sover där.

Vår son lägger sig klockan 20 på vardagarna och lilltjejen klockan 19, så på det sättet är det ingen större skillnad.

Familjen

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Visst kan barnen dela rum! Min erfarenhet är att många barn tycker att det är tryggt och mysigt att sova tillsammans. Det är så klassiskt att vissa rum står tomma och alla samlas på ett ställe i lägenheten, hur trångt man än bor! När vi inreder tänker vi ibland mer på hur det ”borde” vara än på hur rummen faktiskt används. Det är ju knäppt när ni föräldrar verkligen har behov av att kunna stänga en dörr om er.

Ni oroar er över att det blir ett steg ”tillbaka” för er son som har haft eget rum och varit ensambarn länge. Men att dela behöver inte vara dåligt! Fixar ni lite så kan den här förändringen kännas positiv för barnen.

Prata med er pojke om hur han vill att ni ska göra nu när han ska dela med lillasyster. Berätta om hennes lekhörna i vardagsrummet, säg att han får ha rummet själv när han har kompisar hemma och fråga om det är något annat han vill att ni ska fixa. Kanske vill han ha ett draperi för sängen så att den blir som en privat liten koja? Kanske behöver han en egen hurts eller byrå för sina grejer som bara han får röra? Man kan också dela av rum med en hylla för att skapa en privat sfär.

Det är jobbigt på många sätt att bo trångt, men det finns faktiskt en väldigt stor fördel: Man är nära varandra.

Vill du också ställa en fråga till vår barnpsykolog Malin Bergström? Klicka här!


Bli medlem idag!
digital prenumeration 79 kr/mån Ingen bindningstid!

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Jag godkänner prenumerationsvillkoren. Därmed samtycker jag till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren