Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kan anknytningen förstöras om jag reser bort?

Kan jag förstöra anknytningen till min 2-åring om jag reser bort? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Kan jag resa bort från mitt barn i sex dygn?

Jag är ensamstående mamma till en trygg, harmonisk kille som snart blir 2 år. Han är hos mig på heltid och har gått på nattöppen förskola sedan han var 1 år, eftersom jag arbetar skift. Där trivs han jättebra. Han har en väldigt nära relation till sin mormor som är barnvakt minst en dag eller kväll i veckan och som har haft honom som mest tre dagar i sträck när jag varit på utbildning. Detta har gått bra – hon är väl hans sekundära anknytningsperson, tänker jag.

Nu har jag fått en resa i present, vilken skulle innebära att jag är borta från min son i sammanlagt sex dygn när han är 2 år och 3 månader gammal. Förutom att jag skulle sakna honom oerhört mycket så skulle det vara en fantastisk resa att åka på. Men jag är rädd att det är för lång tid för min son att vara utan mig.

Finns det risk att jag sabbar den trygga kille han är? Kommer vår anknytning att få sig en törn? Kan det vara bra att prata på skype eller facetime under dessa dagar, eller kan det vara förvirrande för honom?

Han kommer att vara med sin mormor när jag är borta, och när hon arbetar är han på förskolan.

Fatima

Barnpsykolog Malin Bergström: Klart du ska åka!

Barnpsykolog Malin Bergström.
Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: Stefan Tell

”Utan att känna er svarar jag obetingat ja, klart du ska åka! Jag gör det helt utan klump i magen, eftersom du skriver att han trivs på sin nattöppna förskola och är trygg med mormor.

Du vet hur ofta jag skriver om barns anknytningsrelationer, och det är inte så att jag har glömt det nu. Men jag tror att vi ska se de relationerna i ett sammanhang. När barn är trygga med flera människor och lever i ett sammanhang som är hyfsat förutsägbart kan vi som föräldrar lämna dem i de sammanhangen för en tid utan att det får några konsekvenser. Eller, det får det säkert i så mån att han är klängig eller kanske lite avvisande i några timmar eller en dag när du precis har kommit hem. Men sedan är allt som vanligt igen. Ingenting sabbas inom honom eller på sikt, och anknytningen sitter som en smäck. Den är ett alldeles för grundläggande system inom barn för att ruckas av en sådan här resa.

När det gäller frågan om att skajpa skulle jag ta det utifrån vad han verkar vilja. Kanske stänger han av dig mentalt och vill inte prata – vissa barn hanterar det så. Kanske funkar det i stället hur bra som helst att höras.

Respektera hans sätt att hantera att ni är ifrån varandra och följ det han verkar föredra. Din mamma pratar förstås med honom om dig under resan: var du är, vad du gör och när du kommer tillbaka. Säkert har de också egna hemligheter och fuffens för sig när du är borta som är härligt och roligt och breddar din lilla killes repertoar av erfarenheter. Ett alldeles jättestort grattis i efterskott och härlig resa!”

LÄS OCKSÅ: Kan jag åka på konferens när bebisen är 9 månader?

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.