Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hur mycket uppfattar barn av vuxnas prat?

Kan det vara skadligt för barn att man pratar om dem så att de kan höra? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor.
Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor. Foto: Stefan Tell

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga:

Jag har flera vänner med barn i 3- och 4-årsåldern. När jag träffar dem pratas det till och från om hur trotsiga, jobbiga och krävande deras barn är – detta mitt framför ögonen på barnen. Kan det vara skadligt för barn att man pratar så inför dem? Vid vilken ålder bör man sluta prata negativt om barn när de är närvarande?

Anna

Hur mycket vuxenprat kan en 4–5-åring uppfatta om barnet leker i samma rum som två vuxna är i och talar med varandra? 

Christina

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Redan under det första året förstår barn när man pratar om dem. Även om de inte förstår orden är de experter på att tolka kroppsspråk, miner och känslolägen. Därför tycker jag att man alltid ska vara respektfull när man pratar om sina barn. Trots att de ju är lite jobbiga ibland är de ändå de viktigaste människorna i ens liv.

Ömsesidig respekt är lika grundläggande som kärlek om man vill bygga en bra och hållbar relation till varandra. Och det vill man ju!

Men man behöver förstås också få prata om sådant som är jobbigt och om sina barn. Fast det spelar stor roll hur man gör det. Att säga att ”Olgas trotsperiod gör att vi bråkar som tusan varje morgon” är en annan sak än att säga ”Olga är dum”.

Jag tänker att det är ungefär samma sak som när man pratar om sin partner eller sina vänner. Man kan vara lojal med dem fast man berättar ärligt om svårigheter. Eller så kan man lämna ut dem man älskar för att själv vinna poänger socialt.

När det gäller hur mycket vuxenprat 4- och 5-åringar uppfattar avgörs det av situationen, innehållet i pratet – och barnet. Är det ett ämne som är hett lyssnar barnet antagligen även om det verkar helt försjunket i något annat. Märker man att barnet har tefatsöron kan man därför ge en förklaring som barnet kan förstå.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.