Inte överens om uppfostran – dåligt för barnen?

Vår barnpsykolog Malin Bergström svarar här på läsarens fråga om olika åsikter om uppfostran.

Min man höjer rösten och tar hårt i barnen

Jag och min man är inte överens om barnens uppfostran. Anledningen, tror jag, är att vi själva har så olika uppväxter.
Jag har fått en mjuk, kärleksfull men ändå respektfull fostran. Min man har fått en hård, kall och orättvis fostran. Jag tycker att mitt mjuka, men på vissa punkter fasta, sätt är bra. Min man tycker att jag daltar och låter barnen, som är 3,5 och 5, bestämma för mycket.

När barnen inte gör som han säger höjer han rösten och tar tag i dem hårt. De blir rädda, gråter och skriker ”Hjälp mamma!”. Jag tröstar förstås – och då tycker han att jag gör fel och blir förbannad för att vi inte kan jobba på samma sätt med dem.
Jag tänker att det finns en anledning till att barnen kommer in till oss på natten – kanske är det drömmar eller något annat som oroar. För mig är det okej att de ligger hos oss, men min man får återigen utbrott och tycker att barnen inte ska bestämma var de ska ligga.

Jag pratar med min man om detta när inte barnen hör på. Han hånar mig och säger ”Du är så duktig och kan allt, du har alltid rätt och gör aldrig fel!”. Jag försöker förklara att inte jag heller är perfekt, men det lyssnar han inte på.

Hur kan vi närma oss varandra? Och hur illa är det för våra barn att ha det så här?

Inte felfri

Barnspykolog malin bergstrom 5ba8dcb9eb448

Vi Föräldrars barnpsykolog Malin Bergström.

Det handlar om rätt och fel – inte om olika synsätt

Barnpsykolog Malin Bergström: Hej! Tack för ditt brev! Jag är starkt berörd av det du skriver. Jag uppfattar inte att din och din mans olika syn på uppfostran handlar om olika synsätt utan faktiskt om rätt och fel.

Den uppfostran som du ger innehåller den kärlek som barn behöver för att utvecklas och frodas. När de kommer på natten och du försöker förstå varför de är rädda hjälper du dem att förstå sig själva och hantera sina rädslor. Sådant lär sig barn genom föräldrars förståelse och inlevelse.

Det du beskriver att din man gör är däremot inte bara olämpligt utan faktiskt olagligt. Att ta hårt i ett barn är förbjudet i lag i Sverige. Det är en brottslig handling. Att skrämma barn så att de gråter, ropar på sin mamma och skriker hjälp är inte acceptabelt. När man behandlar barn så lär de sig ingenting utom att vara rädda. Det påverkar deras tillit till andra, gör dem osäkra och hämmar deras utveckling.

Du skriver att er olika syn på uppfostran beror på hur ni själva blivit bemötta som små. Ofta är det ju så. Det vi har varit med om i vår egen barndom påverkar oss när vi får barn. Men som vuxna kan vi välja hur vi låter vår barndom påverka. Vi kan göra upp med våra upplevelser, ta avstånd från kränkningar och stå upp för att bryta mönster. Därför är vår barndom aldrig någon ursäkt för att bete oss illa mot våra barn.

Du frågar hur illa detta är för era barn. Som du förstår tycker jag att ni behöver förändra hur ni har det. Genom att dela dina tankar med mig har du tagit ett första steg mot att ta hjälp av andra. Ett andra steg kan vara att tillsammans med din man tala med en familjerådgivare. Finns det en gemensam vilja till förändring kommer ni snabbt kunna ta små steg i rätt riktning med hjälp av sådana samtal. Och när barnen och ni själva känner att ni försöker hitta mer gemensamma sätt brukar goda cirklar komma igång.

Men för att sådan hjälp ska leda någonstans behöver man vara motiverad och vilja förändras. Du skriver att du bemötts med hån och förlöjliganden när du har tagit upp problemen med din man. Innebär det att han inte är öppen för att förändra sitt föräldraskap? Om han inte är det föreslår jag att du söker hjälp, hos en psykolog eller familjerådgivare, för att fundera över hur du ska gå vidare. Jag kommer att tänka på dig!

Läs också: ”Min man är så sträng mot vår dotter”

Vill du också ställa en fråga till Malin? Gör det här direkt.

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.