Varför skriker hon på nätterna?

Skriker hon för att det händer mycket på dagarna?

Min 15 månader gamla dotter är världens gladaste tjej. Det är superskönt för mig som är ensamstående, men jag har ett problem som börjar bli otroligt jobbigt. Min dotter har ända sedan hon var kanske 9–10 månader gråtit väldigt mycket i sömnen.

På kvällarna kan hon skrika hysteriskt i två sekunder, men när man kommer inrusande i rummet sover hon som en björn. Ibland ligger hon och gråter i cirka 2-3 sekunder, sedan gör hon ett uppehåll, och därefter gråter hon igen. Så kan hon hålla på i flera timmar, som om hon drömmer mardrömmar.

Hon vet ingenting om det här när hon är vaken, och hon verkar inte ta någon skada av det – men jag mår psykiskt dåligt av det. Jag gråter för att det är så hemskt att inte veta vad som är fel och att inte kunna göra något åt det.

Våra rutiner är väldigt strikta. Eftersom jag har diagnosen ADD (en form av ADHD utan överaktivitet, redaktionens kommentar) behöver jag fasta rutiner och då får ju hon det också. Vi äter, leker, jag smörjer in hennes torra hud, tar på henne pyjamas och nattblöja och läser lite.

Vad tror ni att det kan vara?

Min dotter håller på att lära sig gå nu. Kan det vara för att det händer så mycket för henne på dagarna, som min mamma säger?

Orolig

Ingen anledning till oro

Barnpsykolog Malin Bergström svarar en mamma som är nedstämd.

Foto: Stefan Tell

Barnpsykolog Malin Bergström

Barnpsykolog Malin Bergström: Det du beskriver liknar det som kallas nattskräck. Det är något som yttrar sig precis som du beskriver: Barnet sover gott ett par timmar efter ­insomnandet och skriker/gråter sedan en eller flera gånger i sömnen. På dagarna är barnet som vanligt och kommer inte ihåg det som har hänt på natten.

Som förälder känns det hemskt när barnet gråter, och man undrar vad som är fel. Men man brukar inte hitta några orsaker till nattskräck, och barnen verkar själva inte lida.

Kanske handlar det om att barnen under natten bearbetar allt som de upplever på dagarna och då skriker för att det känns jobbigt eller svårförståeligt i drömmen.

Ibland säger man att nattskräck oftast drabbar barn från ungefär 4 års ålder, men även yngre barn kan gråta i sömnen, framför allt i perioder när det händer mycket i deras liv. Jag diskuterade din fråga med en erfaren barnläkare och bvc-sjuksköterska, och vi kom fram till att det kanske inte är just nattskräck men något som liknar det.

Min, och vår, gissning är att din dotters gråt i sömnen handlar om att hon i drömmen bearbetar allt som hon är med om på dagarna. Det är en stor omställning att börja i förskola och att lära sig gå. Kanske är det just det som kommer till uttryck när hon gråter. En annan tanke är att hennes torra hud kliar trots att du smörjer så noga.

Jag är ledsen att inte kunna ge ett entydigt svar utan bara göra antaganden, men jag tycker att du beskriver ett så fint omhändertagande av din dotter att jag inte vill råda dig att ändra på något. Utifrån att hon är så glad och harmonisk på dagarna ser jag ingen anledning till oro. Men fortsätter du att känna dig orolig kanske det ändå kan vara bra att längre fram att träffa en barnläkare och diskutera saken.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Här kan du ställa en fråga till barnpsykolog Malin Bergström.

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.