Varför gör hon inte som jag säger?

Varför lyssnar hon inte när jag säger nej?

Min 1-åriga dotter lyssnar inte när jag säger nej.

Jag har precis läst boken Ditt kompetenta barn av Jesper Juul och tycker att den innehåller mycket tänkvärt. Jag saknar dock tips på vad man ska göra om man inte uppnår det resultat man vill, det vill säga om barnet inte gör det man gärna vill att det ska. Det kan till exempel vara att inte dra i spisen när man lagar mat och att inte sätta på tvättmaskinen om och om igen.

Jag vill helst inte höja rösten eller bråka med henne men är rädd att jag är ”för snäll” på ett sätt som blir fel.

För snäll?

Barn behöver vuxna som påminner, tjatar och säger nej

Barnpsykolog Malin Bergström svarar en mamma som är nedstämd.

Foto: Stefan Tell

Barnpsykolog Malin Bergström

Barnpsykolog Malin Bergström: Att säga nej till ett barn på ett bra och effektivt sätt låter så bra i teorin. Men eftersom barn lär sig av repetition behövs tjat i praktiken. Det är helt enkelt så att små barns hjärnor ännu inte är särskilt utvecklade. Den del av hjärnan som är förnuftig och får oss att tänka efter innan vi gör något fortsätter att utvecklas ända upp i 30-årsåldern.

För barn är det istället den instinktiva delen av hjärnan som styr. Den som säger JA! till precis allt som barnet får lust till i stunden.

Under hela barndomen behöver barn därför vuxna som påminner, tjatar, säger nej och styr upp. Genom att vi på det viset hjälper dem utvecklas deras ”förnuftshjärna” så att de längre fram själva kan tänka efter innan de gör något.

Det kan vara bra att komma ihåg när barnet fortfarande inte gör som man säger fast man har sagt till tusen gånger.

Det bästa sättet att lära din lilla flicka vad som gäller är därför att göra precis det du gör i dag: Säg nej, lyft bort, titta i ögonen, säg ”ajaj!” och visa hur hon ska göra istället. Om och om igen.

Även om hon inte gör som du säger i dag är hon hela tiden uppmärksam på vad du säger, hur din röst låter och vad du visar med ditt ansikte. Och hon kommer så småningom att lära sig.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Här kan du ställa en fråga till barnpsykolog Malin Bergström.

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.