Varför bits vår dotter?

Varför bits barn? Vi Föräldrars barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Fråga: Är det något fel på vår dotter?

Vi har en dotter på 19 månader som stundvis bits när hon är i förskolan. Det är tydligen bara hon som bits, och hon gör det inte alltid – men idag har hon bitit samma flicka tre gånger. Fruktansvärt!

Om vi är med när hon bits är vi stenhårda mot henne om att det är fel, men hon bara skrattar oss rakt upp i ansiktet. Hon är väldigt bestämd och vet vad som är rätt och fel. Hon pratar en del och förstår allt vi säger.

Hur ska man gå till väga? Är det något fel på henne eller på oss?

En skamsen förälder

Barnpsykolog Malin Bergström svarar: Små barn kan inte stoppa sig själva

Hej och nej, du skamsna! Det är inget fel, varken på er dotter eller er. Att bitas är helt enkelt bara ett beteende som barn i den här åldern kan fastna i under en period.

För ett så här litet barn är bitandet något som kan stå för både positiva och negativa känslor. En mjuk kind kan se så god ut att en puss plötsligt övergår i ett bett. Men det kan också vara ett sätt att ”bita ifrån” i lägen där man känner sig trängd och inte vet hur man ska försvara sig.

Er dotters reaktion när ni säger ifrån känner jag väl igen. Att hon skrattar betyder inte att hon inte tar till sig era tillsägelser. Ett sådant skratt kan stå både för rädsla och för att hon skäms.

I och med att ni har varit så tydliga är jag övertygad om att ni redan har lärt henne att det är fel att bitas. Men så här små barn kan inte stoppa sig själva i stunden när de får en impuls att bita. Därför måste personalen i förskolan hjälpa henne med det. Er dotter är för liten för att själv kunna ta det ansvaret.

Både personalen och ni ska i stunden vara så där ”stenhårda” som du beskriver. Det är meningslöst att prata med henne vid andra tillfällen om att hon inte får bitas. Det vet hon redan. Men om ni vuxna ser till att hjälpa henne under några månader kommer bitandet att försvinna av sig självt.

Läs också: ”Personalen bör undvika att använda barnets namn när något jobbigt händer” 

Vill du också ställa en fråga till vår barnpsykolog Malin Bergström? Klicka här!