Varför bits vår 1,5-åring?

Barn som bits – kan man få dem att sluta? I så fall hur? Vi Föräldrars barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Fråga:

Vår 1,5-åring har börjat bitas. Han gör det framför allt när han blir trött, men även annars. Det är inte i första hand i samband med att han blir arg eller så. Vi upplever att han gör det för att busa och få en reaktion, och att han ibland gör det på ett kärleksfullt sätt, nästan som ett sätt att pussa eller krama (fast det gör ont, han bits hårt).

Vi har försökt säga ifrån på skarpen, men han bara skrattar och fortsätter, även när man höjer rösten. Till slut lyfter vi bort honom, men han ser även det som en lek och fortsätter.

Nu har vi bytt taktik och försöker att inte göra så stor sak av det. Vi säger bestämt att man inte får bitas men distraherar honom med något, börjar göra något annat eller går därifrån. Det funkar bättre, men han bits ­fortfarande ibland.

Vi tror att han kanske bara förväxlar ­bitandet med pussar och gos – och det har säkert inte hjälpt att pappan alltid skojnafsat vår son när de har busat …

Vi inser att det förmodligen är helt naturligt och vårt eget fel, men frågan är om vi på något sätt kan få honom att sluta bitas. Vi är oroliga för att han till exempel ska bita andra barn på öppna förskolan när vi inte har koll.

Lady & Lufsen

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Att barn i er sons ålder får för sig att bitas under en period är ganska vanligt och inte på något sätt ert fel! Min erfarenhet är, ­precis som du skriver, att vissa 1,5-åringar förväxlar bitande med pussar och gos. Barn upptäcker som bekant världen med munnen. Att pussas, smaka och bita är ett sätt för dem att uttrycka både positiva och negativa känslor.

Även om er son tar era tillsägelser som en lek går er uppfostran in, om ni bara har tålamod. Fortsätt att pröva de varianter ni redan använder er av: att säga ifrån på skarpen, avleda eller lyfta bort. Ni behöver inte vara konsekventa. Ni kan använda alla sätten utifrån vad ni tycker passar i stunden. Till slut får det effekt och han slutar med bitandet.

Så här små barn har svårt att stoppa sig själva när de får en impuls att bita. Det ligger i 1,5-åringars natur.

Därför är passning det som gäller! Ni har redan lärt er att tolka situationer när han kan komma att bita till, som när han är trött. Var på alerten och förekom honom så mycket det går, så kommer bitandet att försvinna inom ett par månader.

Vill du också ställa en fråga till vår barnpsykolog Malin Bergström? Klicka här!