Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”Vår bebis vaknar och gallskriker – vad göra?”

Vår tio månader gamla bebis gallskriker i timmar när han ska sova. När han väl har somnat vaknar han efter 1–2 timmar, och så börjar skrikandet igen. Vad ska vi göra? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Brevskrivarens bebis gallskriker i timmar när han ska sova. Barnpsykolog Malin Bergström ger råd.
Brevskrivarens bebis gallskriker i timmar när han ska sova. Barnpsykolog Malin Bergström ger råd. Foto: Unsplash

Vår bebis gallskriker när han ska sova

Vi har en son på 10 månader som alltid har älskat att sova och som har sovit väldigt bra och mycket, förutom när det har varit tänder på gång.

Sedan någon vecka tillbaka är han som förbytt och gallskriker i timmar när han ska sova. När han väl har somnat vaknar han efter 1–2 timmar, och så börjar skrikandet igen. Han ställer sig upp i sängen och spjärnar emot om man försöker lägga ner honom. Han är lika arg och förtvivlad även om man tar upp honom eller försöker lägga honom i vår säng.

Hjälp oss, hur ska vi ta oss igenom det här? Är det en fas? Det är så fruktansvärt slitsamt.

Hur länge ska det hålla på? 

Barnpsykolog Malin Bergström: Det troliga är att er son har utvecklats och erövrat nya förmågor

153119887
153119887 Foto: STEFAN TELL / STEFAN@STEFANTELL.SE

Barnpsykolog Malin Bergström: Jag förstår att det är slitsamt! Inget gör en så förtvivlad som att höra sitt barn skrika och inte kunna trösta. För att veta hur ni ska hjälpa honom behöver ni fundera över vad det kan finnas för orsaker till hans skrik.

Det vanligaste är att en sådan här abrupt förändring i barns sömn är kopplad till deras utveckling eller till att de är sjuka och har ont. Min gissning är att ni skulle ha märkt om er lilla son är sjuk, har ont eller klåda – men om det finns minsta tveksamhet bör han undersökas av en läkare. Eftersom han skriker så mycket och länge tänker jag att en läkarundersökning är berättigad även om han är pigg på dagen.

Även starka upplevelser kan märkas på barns sömn, men om något särskilt har hänt borde ni förstås också vara medvetna om det. Eftersom han är så liten tänker jag, utifrån det du beskriver, inte på nattskräck. Det mest troliga (om vi utesluter ovanstående) är att er son helt enkelt har utvecklats och erövrat nya förmågor. Att börja krypa eller ställa sig upp är exempel på sådant som brukar påverka sömnen. Plötsligt får barnet helt nya intryck, och kan nå eller se saker som förut varit utanför deras räckvidd.

Sådana utvecklingssteg kan göra att barn får svårare att somna om när de har vaknat till, att de sover oroligare eller har svårare att komma till ro. Om skrikandet hänger ihop med detta bör det lugna sig efter någon eller ett par veckor.

Att han vaknar efter 1-2 timmar beror nog på att hans sömncykel (växlingen mellan olika typer av sömn) börjar om då, och att han därför har en period av mycket lätt sömn eller uppvaknande. Sådana perioder med lättare sömn, eller uppvaknanden, har alla, och barn har det oftare än vuxna. Tidigare har han somnat om efter uppvaknandena, men nu skriker han och behöver hjälp att somna om.

Hur kan man då hantera sådana här perioder av sömnstrul? När ni har uteslutit sjukdom, smärta och klåda är i stort sett det enda ni kan göra att fortsätta försöka trösta. En utmaning i de lägena är att själv hålla sig lugn, framför allt på natten när man är dödstrött.

När man är spänd, stressad eller arg smittar det av sig på barnet, och man kan hamna i en negativ spiral. Mitt råd är därför att ni turas om, eftersom ni är två föräldrar. Om han skriker länge är det A och O för att ni ska orka; det är förödande att vara vakna båda två när sömnen är så här problematisk.

Kanske lägger ni en madrass på golvet om han har eget rum, så att den som ansvarar för honom just den natten ska kunna rycka in innan han har hunnit skrika upp sig. Under tiden kan den andra föräldern ha öronproppar och försöka sova.

Låt er lilla pojke vara nära, i famnen eller i er säng, eller sitt bredvid hans säng och smek honom över ryggen medan ni nynnar eller sjunger något enformigt. Var noga med att inte tända lampor eller ge för mycket stimulans. Att andas tungt, hålla honom intill er (så gott det går) och vagga eller smeka honom visar att ni är nära och att han är trygg, även om han inte lugnar sig direkt.

HÄR kan du läsa mer om barn, sömn och nattskräck 

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Barnpsykolog Malin Bergström svarar på frågor som rör föräldraskap och barn, med särskilt fokus på de allra minsta. Malin har lång erfarenhet från barnhälsovården (bvc) och barn- och ungdomspsykiatrin (bup). Har du en fråga du vill ställa till Malin Bergström? Mejla din fråga till mama@mag.bonnier.se.

När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske hos Mama och Expressen. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga.

Vill du läsa tidigare frågor och svar kan du göra det här!