Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”Vår 2-åring vaknar och skriker på natten”

2,5-åringen vaknar varje natt och gråter och skriker. Varför gör han så? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Varje natt vaknar barnet skrikandes och gråtandes. Varför? Och hur kan man hjälpa?
Varje natt vaknar barnet skrikandes och gråtandes. Varför? Och hur kan man hjälpa? Foto: Shutterstock

Varför är vår 2-åring ledsen och vill duscha på natten?

Vår son på 2,5 år har den senaste tiden vaknat mellan en och två timmar efter att han har somnat, varje natt. Han vaknar och klättrar ur sängen, skriker, pratar och gråter och den enda han vill är att duscha. Han drar i oss och skriker sig hes efter duschen. Till slut ger vi upp och han får duscha.

Vi blir snart galna. Vi har funderat på om han kanske fortfarande sover, fast hans ögon är helt öppna och han pratar (mest skriker) med oss? Vi har försökt prata, vyssja, sjunga, gunga – allt. Men han blir bara nöjd om han får duscha …

Vad ska vi göra? Och vad beror dessa plötsliga uppvaknanden och detta duschbegär på?

Två supertrötta föräldrar

 Jag tror att er son har nattskräck

Barnpsykolog Malin Bergström
Barnpsykolog Malin Bergström Foto: BEATRICE LUNDBORG / TT NYHETSBYRÅN

Barnpsykolog Malin Bergström: Jag tror att er son har nattskräck. Det är en sömnstörning som innebär att barnet skriker i sömnen utan att egentligen vakna. Ofta kommer det just en eller ett par timmar efter insomnandet. Barnet skriker, det kan ha öppna ögon och säga eller be om saker trots att det egentligen inte är vaket.

Nattskräck tillhör samma ”familj” av sömnstörningar som att gå i sömnen och är inte farligt för barnet. Däremot är det förstås jobbigt för er föräldrar.

Varför barn får nattskräck vet man inte. Ibland utlöses det av att barnet är förkylt, hostigt eller kissnödigt. Det finns också en ärftlig komponent, kanske har någon av er eller era syskon haft nattskräck eller gått i sömnen?

Eftersom barn sover under attackerna är det inte så mycket man kan göra som förälder. Att lugna, vyssja eller gunga hjälper inte. Man brukar rekommendera att man inte ska väcka barnet utan istället bara vänta ut attacken och försöka lägga ner barnet så att det somnar om så snart som möjligt. Om det verkar mindre besvärligt än att låta er son duscha föreslår jag att ni prövar det.

Oavsett vad ni gör så minns han det inte nästa dag, eftersom han faktiskt sover.

Om ni vill kan ni pröva att väcka honom ungefär en halvtimme innan attackerna vanligen kommer, för att på så sätt ”ruska till” hans sömnmönster och undvika skrikandet.

Nattskräcken uppstår när barnet går från ytligare sömn till djupsömn, och genom att väcka barnet kan man försöka rucka på den ”skarven”.

Nattskräck brukar pågå i perioder om veckor eller någon månad och sedan klinga av. Det kan dock komma tillbaka i perioder under barndomen.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Barnpsykolog Malin Bergström svarar på frågor som rör föräldraskap och barn, med särskilt fokus på de allra minsta. Malin har lång erfarenhet från barnhälsovården (bvc) och barn- och ungdomspsykiatrin (bup). Har du en fråga du vill ställa till Malin Bergström? Mejla din fråga till mama@mag.bonnier.se.

När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske hos Mama och Expressen. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga.

LÄS OCKSÅ: Experten: Så hjälper du ditt barn att sova

LÄS OCKSÅ: Sömncoachen: Så får du barnen att sova längre på morgonen